icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Coronavirus

Coronavirus

Updates over het coronavirus

Informatie over het coronavirus voor leden van VBZ

Op deze pagina wordt informatie geplaatst over het coronavirus die voor onze branche relevante is.

De informatie wordt dagelijks bijgewerkt, of vaker als de situatie daartoe aanleiding geeft.

Helpdeskvragen?

Heeft u specifieke vragen over een bepaald werkgebied? Scroll dan naar beneden voor een overzicht van onze medewerkers. Wij staan u graag te woord om u te voorzien van advies. 

 

==================================================================================

2 april 2020 16.33 uur | Bron: AWVN

Onderwerpen: NOW-regeling | Gratis webinar

Webinar Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) 

Om de leden over de regeling noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) te informeren, organiseerde AWVN op woensdag 1 april een webinar. Marco Veenstra, adviseur juridische zaken, gaat daarin nader in op de regeling zoals op 31 maart bekendgemaakt door minister Koolmees van SZW.

Bekijk hier het webinar.

De presentatie die Marco Veenstra tijdens dit webinar geeft, kunt u hier downloaden.

==================================================================================

2 april 2020 16.42 uur | Bron: VNO-NCW

Onderwerpen: Nieuwsbrief VNO-NCW

Noodzakelijke verlenging maatregelen trekt zware wissel op samenleving

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat de coronamaatregelen en daarmee de sluiting van een aantal sectoren worden verlengd tot en met 28 april. Dit heeft een enorme impact op iedere ondernemer en burger die dit raakt, maar is noodzakelijk gebleken. De ondernemingsorganisaties hopen dat verlenging bijdraagt aan het in stand houden van de zorg in de IC’s en ziekenhuizen en om verdere verspreiding van corona tegen te gaan. 'Dat is nu het allerbelangrijkste, met name voor de mensen die getroffen zijn door dit vreselijke virus.' Ook begrijpen de organisaties dat deze omstandigheden een zware persoonlijke wissel trekken op gezinnen, kinderen en bedrijven. Lees hier de complete nieuwsbrief van VNO-NCW.

==================================================================================

2 april 2020 16.37 uur | Bron: Sixfold

Onderwerpen: Internationaal ondernemen | Wachttijden

Actuele wachttijden bij EU grenzen

Sixfold heeft een interactieve kaart gepubliceerd met actuele wachttijden bij de EU grenzen.

"We have published aggregated information on border crossing times for trucks, based on our real-time & predictive data, so that everyone who has a practical use for it can access it for free. If you are working in supply chain and this helps you get your goods to where they need to be with shorter delays – here you go. If you are a carrier or truck driver hauling food, this is for you. If you are a government official or a journalist and have some use for it, please use it." 

Klik hier voor de actuele wachttijden.

==================================================================================

31 maart 2020 15.22 uur | Bron: RVO

Onderwerpen: NOW-regeling 

NOW-regeling klaar, loketten bijna open

Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.  Lees meer...

Kamerbrief NOW-regeling

Klik hier voor de Kamerbrief Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid en de bijbehorende bijlage

Kamerbrief Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid

==================================================================================

31 maart 2020 10.30 uur | Bron: RVO

Onderwerpen: Internationaal zaken doen

Veelgestelde vragen over zakendoen en coronavirus per land

RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Momenteel hebben zij antwoorden op veelgestelde vragen over België, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Singapore, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Klik hier om naar de RVO pagina te gaan.

==================================================================================

27 maart 2020 15.49 uur | Bron: VBZ

Onderwerpen: Coronavirus | Gezondheidsmaatregelen

Vraag & Antwoord : Coronavirus en gezondheidsmaatregelen

Vraag 1: Behoren zoetwarenbedrijven tot de cruciale beroepsgroepen?

Ja, alle bedrijven die onderdeel uitmaken van de voedselketen zoals o.a. de verwerkende industrie worden aangemerkt als cruciale beroepsgroep. De Rijksoverheid heeft bepaald dat de voedselketen breed moet worden gezien (van boer tot bord).

Dat betekent ook dat alle werknemers werkzaam in onze branche gebruik kunnen maken van ‘noodopvang’ voor hun kinderen, tenzij deze kinderen verkoudheidsklachten hebben. Instellingen die kinderopvang faciliteren (scholen, buitenschoolse opvang e.d.) mogen deze kinderen niet zelfstandig weigeren.

Vraag 2: Wanneer moeten werknemers thuis blijven?

Werknemers moeten thuis blijven als zij één of meerdere van onderstaande verkoudheidsklachten hebben:

 • Neusverkoudheid;
 • Loopneus;
 • Niezen;
 • Keelpijn;
 • Hoesten;
 • Verhoging tot 38 graden of koorts.

Wanneer zij 24 uur geen klachten meer ervaren kunnen zij het werk weer hervatten.

Vraag 3: Moet een werknemer thuisblijven indien een gezinslid verkoudheidsklachten en koorts heeft?

De regel is in principe dat bij verkoudheidsklachten met koorts van een gezinslid iedereen in het huishouden thuis moet blijven. Werknemers van cruciale beroepsgroepen zijn hier echter van uitgezonderd. Dat betekent voor onze branche dat werknemers alleen thuis blijven indien zij zelf verkoudheidsklachten en/of koorts hebben.  

Vraag 4: Moet ik een werknemer ziekmelden die thuis blijft met verkoudheidsklachten?

Werknemers die vanwege gezondheidsklachten door het Coronavirus niet in staat zijn om te werken moeten ziek gemeld worden. Is een werknemer thuis met (milde) verkoudheidsklachten maar zou hij onder normale omstandigheden wel gewoon zijn gaan werken ondanks zijn klachten, meldt de werknemer dan niet ziek.

Vraag 5: Een werknemer heeft contact gehad met iemand die positief getest is op het Coronavirus, wat nu?

Voor werknemers die contact hebben gehad met iemand die positief is getest op het Coronavirus adviseert het RIVM om goed de gezondheid in de gaten te houden. Tot 14 dagen na het (laatste) contact kan deze werknemer nog verkoudheidsklachten krijgen. Alleen als de werknemer klachten krijgt mag hij niet naar zijn werk. In dat geval geldt dat de werknemer pas weer naar het werk kan als hij 24 uur klachtenvrij is.

==================================================================================

27 maart 2020 16.22 uur | Bron: FNLI

Onderwerpen: FNLI | VNO-NCW | Vakbonden

Gesprek levensmiddelenindustrie en bonden over gevolgen coronacrisis

Op 23 maart jl. hebben vertegenwoordigers van de FNLI en VNO-NCW gesproken met de bonden (FNV en CNV) over de gezamenlijke uitdagingen ten tijde van de coronacrisis. Lees hier het artikel afkomstig van de FNLI

==================================================================================

26 maart 2020 17.38 uur | Bron: VBZ

Onderwerpen: Betalingsproblemen

Betalingsproblemen pensioenpremie door coronavirus?

Heeft uw bedrijf door het coronavirus problemen met het op tijd betalen van de premienota van Pensioenfonds Zoetwaren? Stuur dan een e-mail naar werkgever@pensioenzoetwaren.nl.

Geef in uw e-mail aan waarom u de premienota niet (volledig) en of niet tijdig kunt betalen. Er wordt dan samen bekeken wat het pensioenfonds voor u kan betekenen.

==================================================================================

26 maart 2020 17.25 uur | Bron: Shiftplan & AWVN

Onderwerpen: Ploegendienst

Coronavirus en ploegendienst

Shiftplan heeft onderstaand rooster alternatief bedacht welke wellicht uitkomst kan bieden.
In het voorbeeld is sprake van 7 x 24 uur bedrijfstijd met 4 ploegen. Doordeweeks wordt gewerkt met een volledige bezetting en in de weekenden met een halve bezetting. Alle groepen lopen hetzelfde rooster. Slechts het startmoment verschilt. Hierdoor werken de groepen 1 t/m 4 altijd in de oneven weekenden en de groepen 5 t/m 8 werken in de even weekenden. Groep 1 t/m 4 is altijd vrij in de even weekenden, groep 5 t/m 8 zijn omgekeerd vrij in de oneven weekenden. De gemiddelde werkweek bedraagt bij 8 uur arbeidstijd per week 36 uur.

Rooster alternatief
Rooster alternatief van Shiftplan

Leeswijzer

Elke groep 1 t/m 4 en 5 t/m 8 start in een eigen regel en zakt na twee weken een regel in het rooster. In acht weken heeft iedereen het rooster volledig doorlopen. Verticaal is per dagsoort de totale bezetting van groep 1 t/m 8 te zien. In het weekend is dan een halve bezetting af te lezen t.o.v. de weekdagen.

Op de website van de AWVN zijn, naast bovenstaand rooster, ook nog een aantal andere roosteroplossing te vinden waarbij diensten van 12 uur voorkomen in het rooster.

Let op!

De Arbeidstijdenwet (ATW) staat toe dat 12-uursdiensten gedraaid kunnen worden.
De cao voor de Zoetwarenindustrie biedt deze mogelijk echter niet. Voor het vaststellen van werkroosters gelden -voor voltijders- een aantal voorwaarden (artikel 8 lid 2 cao):

 • De werktijd bedraagt maximaal 9 uur per dienst;
 • De werktijd bedraagt maximaal 48 en minimaal 24 uur per week;
 • De gemiddelde werkweek bedraagt maximaal 42 uur per week in elke periode van 16 achtereenvolgende weken;
 • Het aantal werkdagen bedraagt maximaal 6 en minimaal 3 per week;
 • Het aantal achtereenvolgende werkdagen waarin per dienst 8,5 uur of langer wordt gewerkt bedraagt maximaal 5 per week;
 • In een dienst van 9 uur bedraagt de onbetaalde pauze maximaal een half uur.

Klik hier voor meer informatie.

==================================================================================

26 maart 2020 17.19 uur | Bron Brabants Dagblad, 25 maart 2020

Onderwerpen: Mars

Mars legt fabriek Veghel gedeeltelijk stil in verband met coronavirus

De chocoladefabriek van Mars in Veghel wordt tot dinsdag 31 maart gedeeltelijk stilgelegd. Er moeten maatregelen worden genomen om veiliger te kunnen werken. "Want als er niets wordt gedaan, dreigt er een groot ziekteverzuim waardoor de fabriek helemaal stil komt te leggen", zegt Roel Govers, directeur Corporate Affairs.

De productie van chocolade en pinda's gaat wel gewoon door. Die wordt onder meer geleverd aan andere chocoladefabrieken, zodat er geen overschot aan voorraad ontstaat.

Mars gaat productielijnen aanpassen zodat er meer afstand gehouden kan worden. Ook gaat het bedrijf anders werken met de ploegen, personeel gaat beschermende brillen dragen er vindt extra schoonmaak plaats op trappen, kantoren en touchscreen. Bij Mars in Veghel werken meer dan duizend mensen. Er worden jaarlijks 8,5 miljard chocoladeproducten gemaakt voor de merken Mars, Milky Way, Snickers, Bounty, Twix, Maltesers en Celebrations. Ook worden er pinda’s gebakken voor de Snickers en de M&M’s die in Frankrijk worden gemaakt.

Lees hier het artikel uit het Brabants Dagblad.

==================================================================================

26 maart 2020 17.17 uur | Bron VBZ

Onderwerpen: Lange betaaltermijnen

Lange betaaltermijnen vanwege Corona? Meld het!

Onlangs werden wij geïnformeerd dat bepaalde afnemers eenzijdig de betalingstermijnen verhogen.

We hebben daarover contact opgenomen met de organisatie die zich bezig houdt met betalingstermijnen: Betaalme.nu. Dit is een niet-commercieel initiatief dat wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en MKB-Nederland.

Heeft u daar ook mee te maken? Dan kunt u dit -vertrouwelijk!- melden bij Betaalme.nu via deze link. Met deze informatie kunnen zij u helpen bij het vinden van een oplossing.

==================================================================================

26 maart 2020 17.16 uur | Bron FNLI

Onderwerpen: ODE-heffing

Alle getroffen ondernemers eenvoudiger uitstel van belasting

Onderdeel van het noodpakket - dat afgelopen zondag is gepresenteerd door het kabinet - is dat alle getroffen ondernemers eenvoudiger uitstel van belasting kunnen aanvragen.

Het kabinet wil de heffing van de Energiebelasting en/of de heffing van Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf tijdelijk uitstellen. Het kabinet onderzoekt nog hoe dit kan worden vormgegeven. Daarbij is het met name van belang dat het uitstel van betaling voor de belastingplichtige energieleveranciers daadwerkelijk ook leidt tot meer liquiditeit voor de afnemers van elektriciteit en aardgas.

Lees hier de volledige FNLI Flits.

==================================================================================

26 maart 2020 15.06 uur | Bron VNO NCW

Onderwerpen: omzet terugloop

Enquête wijst uit: bedrijfsleven over hele linie getroffen door coronacrisis

Duidelijk is dat de omzet in veel sectoren stevig terugloopt als gevolg van de coronacrisis. De helft van de branchedirecteuren die de enquête invulden ziet nu al een omzetverlies tussen de 20 en 100 procent in hun branche. Binnen één en dezelfde branche komen grote verschillen voor. Zo meldt de binnenvaart een uitval van 40 procent voor het goederenvervoer, maar 100 procent voor de passagiersvaart. Voor de komende drie maanden verwachten de branchedirecteuren geen verbetering. Twee derde van de branches geeft aan de komende maanden een omzetverlies te verwachten tussen de 20 en de 100 procent. Veel hangt af van 'wat de bouw gaat doen', meldt de houtbranche. 'Als de bouw op slot gaat, valt de houtsector stil en de omzet weg.' Lees hier het hele artikel...

==================================================================================

25 maart 2020 16.44 uur | Bron VNO NCW

Onderwerpen: help elkaar | betalingstermijnen

‘Help elkaar als ondernemer om de coronacrisis door te komen’

Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland aan hun leden. ‘Er gebeuren momenteel prachtige dingen in het land waarbij ondernemers elkaar helpen. Van uitstel van huurbetalingen tot het leveren van mondkapjes aan de zorg tot uitstel van aflossing door de banken. Grote bedrijven als Heineken en Shell tot de winkelier om de hoek: allemaal kijken ze hoe ze elkaar kunnen helpen en dat is mooi om te zien,’ aldus de ondernemingsorganisaties.

Toeleveranciers en onderaannemers helpen 

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden op om te blijven kijken naar mogelijkheden om toeleveranciers, onderaannemers, zzp’ers, huurders of transporteurs die het zwaar hebben te helpen. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je als onderneming coulance betrachten bij – onder meer – levertijden en -momenten, toepassen van het begrip 'overmacht', levering van alternatieve goederen, gebruik van boetebeding of (gespreide) betalingstermijnen. ‘Ook rondom huren en aflossing zijn er mogelijkheden elkaar door deze zware tijden te helpen. Verder kunnen sommige projecten soms naar voren worden gehaald nu bepaalde partners minder werk hebben’, aldus de ondernemingsorganisaties.

Betaaltermijnen niet eenzijdig verlengen 

De ondernemingsorganisaties roepen hun leden op om wettelijke betaaltermijnen niet zonder goed overleg eenzijdig te verlengen, ook al is duidelijk dat de steun vanuit bijvoorbeeld het UWV soms nog even op zich laat wachten.   

==================================================================================

Cursief gedeelte is geupdate door VBZ 25 maart 2020 11.20 uur | Bron: Rijksoverheid , VNO NCW, BDO

Onderwerpen: Overheidsregelingen voor werkgevers

Onderstaand vind je een overzicht met bestaande en nieuwe overheidsmaatregelen (d.d. 17 maart 2020) waar werkgevers op dit moment gebruik van kunnen maken.

Compacte wegwijzer voor ondernemers die zijn getroffen. Wat doe je als je minder werk hebt voor je personeel, tijdelijk geen inkomsten hebt als zzp’er, of bijvoorbeeld je belastingen niet op tijd kunt betalen? » Download pdf

Uitgebreide en aanvullende informatie:

Geupdate op 24 maart: Regelingen BMKB-regeling (Borgstelling MKB-kredieten)

De regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) zijn per 16 maart verruimd met en corona luik (BMKB-C). De BMKB is bedoeld voor MKB’ers met hooguit 250 personeelsleden.

Met de regeling staat de overheid voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de financier (met name banken) niet genoeg zekerheden kan bieden. De overheid wil met de BMKB-C regeling voorkomen dat bedrijven die zijn geraakt door de gevolgen van het coronavirus in ernstige liquiditeitsproblemen komen.

De overheid geeft een borgstelling van 90% op een borgstellingskrediet (BSK) van maximaal 1,5 miljoen per onderneming. Het aandeel van de borgstelling is afhankelijk van de bedrijfscategorie

In de regulier regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet. 75% van een overbruggingskrediet kan met BMKB-C worden gefinancierd.

De maximale looptijd van het BMKB krediet is 8 kwartalen.

Toelichting aan de hand van een rekenvoorbeeld:

Bij een totale financieringsbehoefte van 2 miljoen euro bedraagt het borgstellingskrediet 1,5 miljoen euro en is het aandeel van de bank 0,5 miljoen euro. De overheid staat dus borg voor 1.350.000 euro (=67,5% van de totale financiering). De resterende 650.000 euro is voor risico van de bank.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2020/03/23/toetsingskader-risicoregelingen-rijksoverheid-verruiming-bmkb/bijlage-toetsingkader-risicoregelingen-rijksoverheid.pdf

Bron: BDO

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

De  Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) komt in plaats van de bestaande regeling voor werktijdverkorting. De oude regeling zal per direct stoppen. Aanvragen die al zijn ingediend worden nog wel behandeld. Werkgevers die minimaal 20% omzetverlies verwachten kunnen bij het UWV voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De tegemoetkoming in de loonkosten bedraagt maximaal 90% van de loonsom afhankelijk van het omzetverlies. UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming.

Voorwaarde is dat er geen ontslagen mogen vallen om bedrijfseconomische reden tijdens de duur van de tijdelijke nootmaatregel overbrugging. De regeling geldt met terugwerkende kracht en kan worden aangevraagd voor omzetdalingen vanaf 1 maart jl.

LET OP: In de “oude regeling” (werktijdverkorting) was er geen wettelijke basis om het loon aan te vullen tot 100%. Uit informatie van het UWV blijkt dat het wel de bedoeling was dat de werkgever het volledige loon, met alle looncomponenten, bleef doorbetalen maar daar was geen wettelijke basis voor.

Hoe de nieuwe regeling inhoudelijk vorm wordt gegeven is nog niet precies duidelijk. Wel is de verwachting dat het loon volledig (tot 100%) doorbetaald zal moeten worden.

Meer informatie:                            https://www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl/mozard/_suite05.scherm1070_mNwb_141_mNwc_21.html

 

Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties,  (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.

Uitstel betalen belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)

Voor ondernemers en ZZP’ers met betalingsproblemen door het Coronavirus is het mogelijk om de Belastingdienst te vragen om bijzonder uitstel van betaling. Uitstel kan gaan om inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. De invorderingsrente en belastingrente gaat tijdelijk naar 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Het is niet nodig om direct bewijsmateriaal mee te sturen, daar krijgen werkgevers en ZZP’ers langer de tijd voor.

Meer informatie:                                                                        https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/uitstel-betaling-gevolgen-coronavirus

Ondersteuning Zelfstandig ondernemers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.

Heeft u vragen over bovenstaande? Neem dan contact op met Jasmijn van Vuure via jasmijn@vbz.nl

==================================================================================

Bron FNLI 24 maart 2020 15.14 uur

Onderwerpen: Audits

Private audits tot nader order opgeschort    

De FNLI heeft vragen ontvangen over de niet noodzakelijke aanwezigheid van auditeurs/inspecteurs op de productievloer in relatie tot het borgen van de veiligheid van medewerkers en een ongestoorde voortgang van de productie. Gisteren vond er tussen de FNLI en het CBL daarom een gesprek plaats over de voortgang van private audits. De supermarktbranche zegt ‘coulant om te gaan’ met private audits. De borging van de voedselveiligheid van producten door bedrijven blijft vanzelfsprekend gehandhaafd.  

Eerder publiceerde de NVWA al een brief over de voortgang van hun werkzaamheden ten aanzien van hun publieke keuring en inspectie. Lees hier de brief (zie ook Flits 22).

Onderstaand statement kan door u gebruikt worden in discussie met private auditors/inspecteurs (van retail en afnemers in de keten). Neem voor meer informatie contact op met Geert de Rooij, manager Voedselveiligheid bij de FNLI. 

Statement:

Een tijdelijke opschorting van private audits is momenteel essentieel om de bescherming van werknemers en daarmee de voedselvoorziening te kunnen borgen. De aanhoudende strikte en bestaande voedselveiligheidsborging door bedrijven en eerder uitgegeven huidige certificaten zijn afdoende en robuust om een tijdelijk opschorting van (externe) private audits mogelijk te maken.

==================================================================================

Bron: AWVN, 19 maart 2020 & Rijksoverheid, 22 maart 2020 

Onderwerpen: Grensarbeiders vitale sectoren

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciaal beroep kunnen sneller de grens over met vignet 

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen vanaf 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt. Het vignet is aan te vragen op de website van het Nationaal Crisiscentrum. Klik hier voor de pagina van de Rijksoverheid

Hier leest u in welke gevallen toegang tot het grondgebied van de lidstaten nog steeds moet worden toegestaan, met name waar het gaat om grensarbeid. Voor Nederland betreft dit met name grensarbeiders die wonen in België of Duitsland en werken in Nederland, in dienst van Nederlandse bedrijven. 

==================================================================================

Bron AWVN, 19 maart 2020

Onderwerpen: Verruiming BMKB

Toetsingskader risicoregelingen Rijksoverheid verruiming BMKB

Beschrijving van de aanleiding en risico's van de verruiming van de BMKB als gevolg van de coronacrisis.

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/documenten/kamerstukken/2020/03/23/toetsingskader-risicoregelingen-rijksoverheid-verruiming-bmkb

==================================================================================

Update opgesteld door VBZ 24 maart 2020 12.01 uur

Onderwerpen: Personeelstekort en personeelsoverschot

Personeel over, personeel tekort? Meld het bij ons.

Wij proberen u als lid van VBZ zo goed mogelijk van dienst te zijn in deze crisisperiode. Dit doen wij door u op de hoogte te houden van relevante informatie via onze Coronaviruspagina

Wij hebben berichten ontvangen dat er bedrijven zijn die een tekort aan medewerkers hebben deze periode. Ook ontvingen wij berichten van het tegendeel. Vandaar deze oproep dat als u personeel tekort heeft of personeel teveel om dit aan ons door te geven via vbz@vbz.nl . Wij kunnen bedrijven met elkaar in contact brengen om dit onderling met elkaar te regelen. VBZ brengt u alleen met elkaar in contact. De afwikkeling hiervan ligt bij u zelf. Let op: Waarschijnlijk wordt er bij de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) alleen gekeken naar omzetdaling, maar de inhoud van de regeling is nog niet bekend en daarom kunnen we op dit moment niet uitsluiten of het uitlenen van personeel gevolgen heeft. Wij vernemen graag van u als u hierin problemen ondervindt.

==================================================================================

Opgesteld door VBZ 23 maart 2020 17.00 uur

Onderwerpen: Cruciale beroepsgroepen

VBZ leden behoren tot cruciale beroepsgroepen

Vanuit ons ledenbestand werden wij erop geattendeerd dat een lid door de Kamer van Koophandel aldaar niet aangemerkt werd tot cruciale beroepsgroep. Dit had gevolgen voor de kinderopvang van dat bedrijf.

VBZ heeft contact opgenomen met VNO-NCW en FNLI over het feit of de leden van VBZ al dan niet behoren tot een cruciale bedrijfstak. Zij bevestigen dat zowel VWS als het NCTV (crisisteam van het Rijk) de garantie heeft gegeven dat iedereen die levensmiddelen produceert daaronder valt. Dus de gehele voedselketen inclusief leden VBZ en toeleveranciers behoren tot de cruciale beroepsgroep. Zij hebben ook aangegeven om zich in te spannen om dit bij alle betrokken instanties wederom bekend te maken.

Definitie cruciale beroepsgroepen voor COVID-19

Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang/cruciale-beroepen

Let op! Een juiste inschrijving en SBI code bij KVK is bij deze noodzakelijk!

Om misverstanden te voorkomen wijzen we u er op dat een juiste inschrijving bij de KvK met de juiste Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI) code van groot belang is om tot de cruciale industrie te kunnen behoren. Check a.u.b. uw inschrijving nu!

Loopt u onverhoopt op dit vlak toch tegen problemen aan laat het ons dan weten via theo@vbz.nl 

==================================================================================

Opgesteld door VBZ 23 maart 2020 15.28 uur 

Onderwerpen: Ziekmelding 

Wanneer meld ik een medewerker ziek?

Als een medewerker ten gevolge van ziekte niet in staat is zijn werk uit te voeren, dan maakt het niet uit of al dan niet het coronavirus is vastgesteld. Deze werknemer valt dan onder de verzuim- en ziektewetverzekering.

Als een medewerker om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat hij vanwege preventieve redenen thuis moet blijven en hij geen mogelijkheid heeft om vanuit huis te werken of een bepaald gebied niet mag te verlaten, dan is dit niet gedekt door de verzuim- en ziektewetverzekering.  Als een medewerker lichte gezondheidsklachten heeft, bijvoorbeeld een neusverkoudheid of hoesten, waarmee hij onder normale omstandigheden wel kan werken, maar nu niet mag werken dan valt dit ook niet onder de dekking van een verzuim- ziektewetverzekering. Het is immers geen ziekte.

Voor deze situatie waarbij de omzet wel (sterk) terug loopt, heeft de overheid de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) ingesteld

==================================================================================

Opgesteld door VBZ 23 maart 2020 14.12 uur | Bron: Crisiscentrum.be

Onderwerpen: Grensarbeiders in vitale sectoren kunnen sneller de grens van en naar België over met vignet

berichtgeving vanuit België. Niet afkomstig van de Nederlandse authoriteit.

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen vanaf 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt.

Sinds woensdag 18 maart verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Het goederen- en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Grensarbeiders en anderen die de grens moeten oversteken, kunnen dit nog altijd doen. Daarbij moeten zij rekening houden met specifieke regels:

 • Grensarbeiders die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken.
 • Grensarbeiders die wel in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, kunnen een speciaal vignet gebruiken dat door de Belgische autoriteiten beschikbaar wordt gesteld. Met dit vignet kunnen zij de grens passeren.
 • Het is niet toegestaan om via België te rijden bij reisbewegingen van punt A naar B in Nederland, ook niet voor woon-werkverkeer. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet.

De Belgische autoriteiten controleren actief en verschillende grensovergangen zijn gesloten. Om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen opgehouden worden bij controles is het vignet geïntroduceerd. Dit vignet komt er na overleg van Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Knops met hun Belgische collega, Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem.

Schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar. Er wordt door de Belgische autoriteiten actief gecontroleerd op naleving van dit verbod. Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit.

Werkwijze:

 • Vignet downloaden op de website van het Nationaal Crisiscentrum.
 • Verstrekken van het vignet met op de keerzijde een stempel van de werkgever of de instelling die de essentiële verplaatsing over de grens rechtvaardigt (en voor zover deze deel uitmaakt van de sectoren opgenomen in het Ministerieel Besluit van 18 maart 2020).

Bekijk hier het Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Download hier het vignet:

==================================================================================

Opgesteld door VBZ 20 maart 2020 13.19 uur | Bron: Zilveren Kruis

Onderwerpen: Vragen over het coronavirus en uw zorgverzekering | Wat kun je doen als je thuis moet werken?

Heeft u vragen over uw zorgverzekering en het coronavirus? Het Zilveren Kruis heeft op hun website een lijst met veelgestelde vragen op een rij gezet.

Ga hier naar de corona informatiepagina van het Zilveren Kruis:
https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/coronavirus

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met hen op.

 
Wat kun je doen als je thuis moet werken?

Lees hier de nieuwsbrief van het Zilveren Kruis.

==================================================================================

Bron: Evofenedex 17 maart 2020 19:03 uur

Onderwerpen: magazijn | distributiecentrum veiligheidsmaatregelen

Deze maatregelen kun je treffen in magazijn of distributiecentrum

Met behulp van een serie maatregelen op de werkvloer kan besmettingsgevaar worden teruggedrongen.

Klik hier voor de informatiepagina van Evofenedex 

==================================================================================

Bron: AWVN 17 maart 2020 13:53 uur

Onderwerpen: voorbeeldinformatiebrief werknemers

Coronavirus en werk

Via deze pagina informeert AWVN werkgevers over de consequenties van het coronavirus voor ondernemingen in hun rol als werkgever. Zo heeft AWVN een voorbeeldbrief over het coronavirus opgesteld die u aan uw medewerkers kunt sturen. Wilt u uw medewerkers informeren over o.a. de symptomen van het coronavirus, wat zij kunnen doen om besmetting te voorkomen en wat zij moeten doen als ze in een risicogebied zijn geweest? Download de brief dan hier

==================================================================================

Bron: AWVN 17 maart 2020 14:17 uur

Onderwerpen: AVG | coronavirus

Het coronavirus: hoe om te gaan met de privacy van de werknemer?

De situatie omtrent het coronavirus is in eerste instantie een overheidsverantwoordelijkheid. Vandaar dat de privacyregels die normaal gelden voor de werkgever gewoon van toepassing zijn. De specifieke uitzonderingen die de (U)AVG biedt, zijn niet beschikbaar voor werkgevers.

Preventief optreden
Het is als werkgever niet toegestaan om preventieve handelingen zoals het opnemen van de temperatuur of een koortsscan bij werknemers uit te voeren. Ook niet wanneer er een vermoeden bestaat dat de werknemer besmet is. Het onderscheid tussen een gewone griep en het coronavirus is namelijk niet te maken door niet-artsen. Het beleid van de GGD geeft aan dat de werknemer bij gezondheidsklachten gerelateerd aan het coronavirus telefonisch contact dient op te nemen met de huisarts. U kunt als werkgever dus wel de suggestie doen om de huisarts te bellen ingeval u vermoedt dat een werknemer besmet is.

Vakantie risicogebied
Als werkgever mag u aan de werknemer vragen naar welk gebied hij of zij met vakantie is geweest en of er sprake is van gezondheidsklachten. De werknemer is daarentegen niet verplicht hierop te antwoorden.

Gezondheidsklachten
Bij ‘verschijnselen van verkoudheid’ is de richtlijn vanuit het RIVM dat de werknemer zich niet hoeft ziek te melden als het mogelijk is thuis te werken. Mocht thuiswerken niet mogelijk zijn of de gezondheidsklachten van de werknemer gerelateerd aan het coronavirus zodanig ernstig, dan dient de werknemer zich ziek te melden. Een ziekmelding van de werknemer mag uiteraard geregistreerd worden, maar niet de (vermoedelijke) oorzaak. Het betreft hier de verwerking van gezondheidsgegevens, die valt onder de categorie “bijzondere gegevens” van de AVG. Verwerking van deze bijzondere gegevens is verboden, tenzij een in de wet genoemde grond of uitzondering. De specifieke uitzonderingen die de (U)AVG biedt, zijn zoals gezegd niet beschikbaar voor werkgevers. Het epidemische karakter van het coronavirus of griep vormt geen reden af te wijken. Het is wel toegestaan om in een algemeen overzicht het aantal (mogelijke) covid-19-besmettingen bij te houden door middel van turven.

Besmetting
Als vaststaat dat een werknemer besmet is, moet deze de toegang tot kantoor worden ontzegd. Dit volgt uit de preventieplicht uit de Arbowet. Als u een algemene mededeling doet aan de andere werknemers over besmettingsgevallen, dient u deze geanonimiseerd vorm te geven zodat niet valt te herleiden om welke werknemer(s) het gaat. Een geconstateerde besmetting bij een werknemer kan daarnaast aanleiding geven specifieke werknemers te waarschuwen, degenen die waarschijnlijk contact hebben gehad met de besmette persoon. Hierbij is het advies de besmette werknemer zelf een opgave te laten doen van contacten tijdens de periode met verschijnselen, en die betrokkenen zelf als werkgever even te waarschuwen zonder de bron te vermelden. Ook is denkbaar die melding met bronvermelding via de Arbodienst te laten doen, aangezien de uitzonderingen in de (U)AVG daar wel van toepassing zijn.

==================================================================================

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 16 maart 2020 18:58 uur

Onderwerpen: aanvraag werktijdverkorting

Wat moet u doen als het coronavirus zorgt voor minder werk binnen uw onderneming?

Ondernemers kunnen een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel. Het coronavirus valt namelijk niet onder het normale ondernemersrisico. Deze wettelijke regeling zorgt ervoor dat werknemers voor wie tijdelijk geen of minder werk is over de niet-gewerkte uren een WW-uitkering krijgen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet de werkgever bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een vergunning aanvragen.

Klik hier voor de informatiepagina van het ministerie over werktijdverkorting

Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan.

Heeft u vragen over werktijdverkorting? Neem dan contact op met Jasmijn van Vuure via jasmijn@vbz.nl

==================================================================================

Bron: Rijksoverheid 16 maart 2020 17.15 uur

Onderwerpen: kinderopvang cruciale beroepsgroep 

Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?

Het uitgangspunt is dat ouders in een cruciale beroepsgroep kunnen blijven werken. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang. Het is geen harde eis dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep werken. Er moet opvang zijn zodat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven.

Klik hier voor meer veelgestelde vragen over coronavirus en kinderopvang.

==================================================================================

Bron: MKB Nederland 16 maart 2020

Onderwerpen: veilig en gezond op de werkvloer | scenario overheidsmaatregelen | belangrijkste instanties 

Steeds meer bedrijven voelen de gevolgen van het coronavirus. Ze hebben te maken met de overheidsmaatregelen die zijn afgekondigd, kunnen geen of moeilijker zaken doen met buitenlandse partners, krijgen onderdelen of producten niet meer geleverd, hebben te maken met stijgende transportkosten of beurzen en reizen die worden afgezegd. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn continu met de overheid in gesprek over de noodzakelijke pakketten overheidsmaatregelen bij verschillende scenario's om ondernemers te helpen om de coronacrisis goed door te komen.

Overzicht voor bedrijven

De economische effecten zullen sowieso nog lang na-ijlen, ook als het virus tot staan wordt gebracht. Een vijfde van de wereldwijde goederenproductie is immers afkomstig uit China. In lange toeleveringsketens binnen bepaalde sectoren ontstaan ook knelpunten. MKB-Nederland en VNO-NCW hebben een overzicht gemaakt met informatie over het coronavirus van alle belangrijke instanties

Handreiking voor bedrijven

Ondernemers hebben veel vragen.

 • Hoe ga je om met hygiëne in het bedrijf?
 • Dekt de verzekering bedrijfsschade door het virus?
 • Hoe werkt het aanvragen van werktijdverkorting?
 • Welke noodmaatregelen moeten er komen als een medewerker besmet blijkt? 

Daarom hebben MKB-Nederland en VNO-NCW een handreiking gemaakt voor bedrijven over hoe je het veilig en gezond houdt op de werkvloer als het gaat om het coronavirus? Met onder meer vragen en antwoorden over het virus, een checklist voor risicobeheersing, preventieve maatregelen, het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan en arbeidsrechtelijke informatie.

Klik hier voor de link naar de pagina van MKB Nederland

==================================================================================

Bron: FNLI 15 maart 2020

Onderwerpen: cruciale beroepen | continuïteit productie & distributie

Voedselvoorziening aangemerkt als essentiële sector

Vandaag heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd.  De FNLI vindt het van groot belang dat het kabinet heeft aangekondigd dat medewerkers in de voedselketen tot de cruciale beroepen behoren. Deze medewerkers worden gevraagd te gaan werken en waar zij kinderen hebben, zullen zij ondersteund worden in de opvang. Dit betekent dat de leden van de FNLI en andere ketenschakels kunnen zorgen voor continuïteit van de voedselproductie en distributie.

De FNLI is in nauw overleg met de overheid en zal u in de komende dagen informeren over de concrete implicaties van een en ander.

De levensmiddelenproductie in Nederland is op onverminderd hoog niveau. Dit is afgelopen vrijdag bevestigd door alle bij de FNLI aangesloten branches. De legere schappen van de afgelopen dagen heeft primair te maken met de grote piek in aankopen van consumenten. Het CBL verwacht dat de piekdrukte de komende dagen minder wordt en dat de supermarkten snel weer hun normale schap-voorraden zullen hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert de Rooij, manager Voedselveiligheid via gderooij@fnli.nl of Murk Boerstra, adjunct directeur FNLI via mboerstra@fnli.nl

Overzicht relevante websites

Informatie voor werkgevers:

Informatie over hygiënemaatregelen:

Informatie over reisadviezen:

Informatie van de Rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Met vriendelijke groet,

Marian Geluk

Directeur FNLI

==================================================================================

Bron: FNLI 13 maart 2020

Onderwerpen: coronavirus | borging productie | continuïteit werkzaamheden NVWA

FNLI adresseert Corona-gevolgen levensmiddelenindustrie bij overheid

De wereldwijde corona-uitbraak is in volle gang. Afgelopen woensdag kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat er officieel sprake is van een pandemie en gisteren werden door de Nederlandse regering aanvullende maatregelen geadviseerd. Uitgangspunt voor de FNLI is dat de voedingsmiddelenindustrie de adviezen van de overheid volgt. Daarnaast is zij van mening dat de ongestoorde productie en distributie van voedingsmiddelen tot op de winkelvloer van essentieel belang is en dat de overheid de sector hierin zoveel mogelijk moet faciliteren.

Vanochtend vond er een branche-directeurenoverleg plaats om te achterhalen waar de verschillende schakels in de keten problemen ervaren. In deze Flits vindt u de grootste knelpunten die de FNLI op korte termijn adresseert. Verder vindt u een kort overzicht van de meest recente politieke ontwikkelingen en delen we praktische aandachtspunten voor op de werkvloer. Mocht u leverings- of andersoortige corona-gerelateerde problemen ervaren, dan vragen wij u contact met ons op te nemen.

Lees hier het complete bericht van de FNLI

==================================================================================

Bron: VBZ 12 maart 2020

Onderwerpen: hinder productie door coronavirus 

Ondervindt u in uw bedrijf ernstige hinder door het Coronavirus?

Kunt u door de gevolgen van het Coronavirus uw producten niet meer exporteren? Of signaleert u een (dreigend) gebrek aan grondstoffen?

Ziet u dat uw productie afneemt door zieke medewerkers? Of heeft het virus op een andere manier een negatieve impact op uw bedrijfsvoering? Meldt dit dan bij ons via theo@vbz.nl.

Met deze informatie kunnen we VNO-NCW/MKB Nederland voorzien van input voor het opstellen van een voorstel richting de overheid. Hiermee wil VNO-NCW/MKB Nederland zich inzetten voor het nemen van passende (compenserende) maatregelingen voor de getroffen bedrijven. 

Met vriendelijke groet, 

Drs. Theo J.M. Heere

Directeur VBZ

Theo Heere
Directeur
Jovanda Comanne
Sr. Communicatie
Charlotte ter Haar
Levensmiddelen & Voedselveiligheid
Jasmijn van Vuure
Arbeidsvoorwaarden & Rechtspositie
Erna Bak
Arbeidsvoorwaarden & Rechtspositie
Tamara Staal
Communicatie & secretariaat