icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 22 jan 2021

Avondklok: vragen en antwoorden voor werkgevers

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

Wat betekent dit voor werkgevers? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden.

VBZ heeft voor u de belangrijkste vragen hieronder geplaatst. 

Bron: VNO-NCW en AWVN

Wie mogen op straat zijn?

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

  • Bij een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  •  Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen;
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-programma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen of printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 uur tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends. (bron: AWVN)

Wat betekent de avondklok voor werkgevers?

De avondklok geldt in heel Nederland vanaf zaterdag 23 januari. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en het formulier 'Werkgeversverklaring avondklok' nodig. De werkgever geeft het tweede formulier aan werknemers. Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. Ook stagiairs vallen onder de uitzondering en kunnen met de juiste verklaringen tijdens de avondklok aan het werk blijven. (bron: VNO-NCW)

Hoe kom ik aan de noodzakelijke werkgeversverklaring?

Voor iedereen geldt: reis tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen met de twee benodigde verklaringen. De eerste is de werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding is niet voldoende. De tweede verklaring 'Eigen verklaring avondklok' vult de werknemer zelf in. Deze moet hij of zij iedere (werk)dag zelf updaten en bij  zich hebben. Het formulier kan ook getoond worden op een telefoon. Alle informatie over de avondklok en de standaardformulieren zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. (bron: VNO-NCW)

Kan ik nog in de avond- en nachtdienst werken?

U mag de straat op voor werk, als u een geldige reden hebt en dit kunt aantonen met een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok. (bron: AWVN)

Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring avondklok’?

Ja. U zet op elk formulier uw handtekening. Dit is alleen nodig als u het formulier uitprint. Als u het formulier digitaal invult hoeft u het niet te ondertekenen. U vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld. (bron: VNO-NCW)

Welk telefoonnummer kan ik invullen op de werkgeversverklaring?

Er moet op de werkgeversverklaring een telefoonnummer worden ingevuld. Dat is in het algemeen het nummer van de afdeling human resources. Dat is voldoende, ook al is deze afdeling alleen tijdens kantooruren bereikbaar. (bron: VNO-NCW)

Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?

Nee. U vult in voor welke dagen en tijdstippen uw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk. Als dat niet kan is er ook de optie dat voor deze werknemer geen vaste werktijden kunnen worden ingevuld. (bron: VNO-NCW)

Wie controleert de werkgeversverklaring – want ik zou iedereen wel zo’n verklaring kunnen geven?

Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als iemand wordt aangehouden kan de Werkgeversverklaring Avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft. (bron: AWVN)

Stagiairs in allerlei sectoren: zijn dat ook werknemers?

Ja, zij worden beschouwd als werknemers van de organisatie waar zij stage lopen of een opleidingstraject volgen. Zij hebben dus een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok nodig. (bron: AWVN)

Ik ben zzp’er en moet tijdens de avondklok op straat zijn voor mijn werk. Wat moet ik doen/bij me hebben?

Als zzp’er heeft u een Eigen verklaring Avondklok op zak. Daarnaast heeft u een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich die u zelf invult. Daarin neemt u ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van uw opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft vult u uw eigen bedrijf in.

Bij uitzendkrachten zal de inlener moeten invullen en tekenen. Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd. (bron: AWVN)

Hoe zit dat als iemand niet direct maar wel achteraf een werkgeversverklaring kan laten zien. Dit in verband met spoedoproepen?

In geval van spoedoproepen weet u dat u opgeroepen kunt worden. Dit ontslaat u dus niet van de plicht een eigen verklaring en een werkgeversformulier bij u te hebben. (bron: AWVN)

Kunnen (internationale) chauffeurs hun werk blijven doen tijdens de avondklok?

Een Eigen verklaring is niet verplicht voor ‘verantwoordelijken voor personenvervoer’. Het gaat hierbij om treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Dit geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een eigen verklaring en een werkgeversverklaring bij zich hebben.

Internationaal goederenvervoer is eveneens een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben. (bron: VNO-NCW)

Zijn tankstations nog wel open?

Ja. Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche. (bron: VNO-NCW)

Blijft het OV na 21.00 ’s avonds rijden?

Ja. Bij een avondklok blijft het OV rijden. Het openbaar vervoer is bestemd voor mensen die ook tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken, bijvoorbeeld mensen die voor hun werk op pad moeten. Reizigers moeten gedurende de avondklok met documenten of formulieren kunnen aantonen dat zij om een geldige reden tijdens de avondklok moeten reizen. (bron: AWVN)

Mogen taxichauffeurs na 21.00 uur nog rijden?

Ja. Taxichauffeurs moeten voor hun werk op pad. Als dit noodzakelijk is en niet op een ander moment kan. Zij hebben hier geen formulieren voor nodig. (bron: AWVN) 

Wat nu als ik in de file sta of de bus mis?

De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Zorg dat u op tijd thuis bent. Houd rekening met files of het eventueel missen van trein of bus. Verder is de beoordeling aan de handhaving of u een geldige reden heeft om buiten de avondklok te reizen. (bron: AWVN)

Kan ik nog iemand ophalen of wegbrengen naar de luchthaven of het station tijdens de avondklok?

Nee, het ophalen of wegbrengen van reizigers die tijdens de avondklok mogen reizen is niet toegestaan. Voor het ophalen of wegbrengen kan gebruik worden gemaakt van het OV (trein, tram bus en metro) of de taxi. (bron: AWVN) 

Kan ik vanuit België of Duitsland nog naar een Nederlandse luchthaven reizen voor vertrek/aankomst met vliegtuig?

Ja, dat kan. We gaan ervan uit dat dit passagiers zijn die een noodzakelijke reis moeten maken. Reizigers moeten wel in het bezit zijn van de benodigde formulieren om aan te tonen dat zij om een geldige reden reizen. Reizigers die met een internationale trein of bus naar Nederland komen moeten een negatieve PCR testuitslag kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur. (bron: AWVN) 

Zijn er uitzonderingen voor groepsgrootte op de werkvloer?

Als voor het uitvoeren van het werk het noodzakelijk is om met meer dan één persoon aanwezig te zijn in een huishouden, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsverbanden maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid. Ga naar de rubriek 'Regels voor groepen en aantallen'. Klik vervolgens op 'Alles in groepsverband: maximaal 2 personen' en ga naar 'Uitzonderingen op de regels voor groepsvorming'. (bron: VNO-NCW)

Ik moet met spoed naar de huisartsenpost of het ziekenhuis. Mag ik naar buiten zonder formulier?

Ja. Als u voor een noodsituatie buiten bent, hoeft u geen formulier bij zich te hebben. U legt dit uit als een agent u aanspreekt. (bron: AWVN) 

Kan ik na 21.00 uur nog een (snel)test laten doen of een vaccinatie halen?

Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok. (bron: AWVN)

Ik moet naar iemand die mijn hulp dringend nodig heeft. Mag dat tijdens de avondklok?

Ja. Als u bijvoorbeeld mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. Vraag uzelf hierbij wel af of deze hulp tijdens de avondklok uren moet worden geboden of dat dat ook overdag kan. (bron: AWVN)

Mogen gastouders buiten zijn tijdens de avondklok als dat noodzakelijk is om hun werk te kunnen doen?

Als u voor uw werk als gastouder naar buiten moet, dan moet u een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ laten zien. U kunt ook de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt. (bron: AWVN)

Hoe zit het met ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van gastouderopvang?

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘werkgeversverklaring avondklok’ nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn. (bron: AWVN)

Ik heb geen printer, kan ik het formulier ook digitaal tonen?

Ja. U vult het formulier in op uw computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toont u het formulier op bijvoorbeeld uw telefoon. (bron: AWVN)

Klik hier voor de volledige lijst van vragen en antwoorden afkomstig van VNO-NCW.

Klik hier voor de volledige lijst van vragen en antwoorden afkomstig van de AWVN.

Poster 'Avondklok: blijf binnen'

Vanaf 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.

Avondklok: blijf binnen

Formulier 'Werkgeversverklaring avondklok'

Als u tijdens de avondklok voor het werk buiten moet zijn, dan heeft u het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers.

Formulier 'Werkgeversverklaring avondklok'

Formulier 'Eigen verklaring avondklok'

Als het noodzakelijk is dat u tijdens de avondklok naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben.

Formulier 'Eigen verklaring avondklok'