icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

‘Help elkaar als ondernemer om de coronacrisis door te komen’

Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland aan hun leden. ‘Er gebeuren momenteel prachtige dingen in het land waarbij ondernemers elkaar helpen. Van uitstel van huurbetalingen tot het leveren van mondkapjes aan de zorg tot uitstel van aflossing door de banken. Grote bedrijven als Heineken en Shell tot de winkelier om de hoek: allemaal kijken ze hoe ze elkaar kunnen helpen en dat is mooi om te zien,’ aldus de ondernemingsorganisaties.

Toeleveranciers en onderaannemers helpen 

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden op om te blijven kijken naar mogelijkheden om toeleveranciers, onderaannemers, zzp’ers, huurders of transporteurs die het zwaar hebben te helpen. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je als onderneming coulance betrachten bij – onder meer – levertijden en -momenten, toepassen van het begrip 'overmacht', levering van alternatieve goederen, gebruik van boetebeding of (gespreide) betalingstermijnen. ‘Ook rondom huren en aflossing zijn er mogelijkheden elkaar door deze zware tijden te helpen. Verder kunnen sommige projecten soms naar voren worden gehaald nu bepaalde partners minder werk hebben’, aldus de ondernemingsorganisaties.

Betaaltermijnen niet eenzijdig verlengen 

De ondernemingsorganisaties roepen hun leden op om wettelijke betaaltermijnen niet zonder goed overleg eenzijdig te verlengen, ook al is duidelijk dat de steun vanuit bijvoorbeeld het UWV soms nog even op zich laat wachten.   

Bron VNO NCW 25 maart 2020 16.44 uur