icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Enkel meten lichaamstemperatuur onder voorwaarden toegestaan

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ervan uit dat als een werkgever de lichaamstemperatuur van een werknemer niet alleen opmeet, maar ook iets doet met die gegevens, of als hij deze verwerkt, deze handelingen onder de werking van de Algemene Verordening Gegevensbescherming vallen.

De AVG geldt niet wanneer er uitsluitend sprake is van het opmeten van de temperatuur en er verder niets met die gegevens gebeurt. Daarom mogen werkgevers de temperatuur van hun medewerkers meten en aflezen als zij op het werk verschijnen. Uiteraard op een manier die respectvol is en geen inbreuk maakt op de persoonlijke integriteit van de medewerker. Dus niet door de temperatuur in het lichaam te meten, maar op een andere, minder ingrijpende manier.

Maar, werkgevers mogen de meetgegevens niet verwerken! Ze mogen dus geen gegevens opslaan en bewaren of de informatie gebruiken. Het maakt hierbij niet uit of dit op papier gebeurt of in een geautomatiseerd systeem. Wat ook niet mag, is de meting koppelen aan een automatisch systeem waarbij bijvoorbeeld het openen van een toegangspoortje wordt gekoppeld aan bepaalde meetwaarden. De situatie rondom Covid-19 maakt dit niet anders. Het is dus: meten en klaar. Overigens, een verhoging hoeft niet te betekenen dat een werknemer besmet is met het coronavirus en een werknemer zonder verhoging is niet per se gezond.

Lees hier het artikel van de AWVN.

Bron: AWVN, 26 mei 2020