icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Handdesinfectiemiddelen beter verkrijgbaar

Vanaf 11 juni jl. geldt een aanvullende vrijstelling voor het gebruik van handdesinfectiemiddelen voor professioneel gebruik tegen het COVID-19 virus.
Bedrijven in de sector kunnen nu meer soorten desinfectiemiddelen inkopen voor gebruik in de productie en op kantoren.

Eerder gemelde vrijstellingen voor handdesinfectiemiddelen waren alleen voor professioneel gebruik in de zorg en farmaceutische industrie. De inzet voor voldoende beschikbaarheid van desinfectiemiddelen door de FNLI  heeft, mede door de input van VBZ-leden middels enquêtes, uiteindelijk gewerkt.

Vanaf nu mogen de ‘De biociden alleen verkocht worden aan professionele gebruikers en gebruikt worden in een bedrijfs- of beroepsmatige omgeving.’

Onder deze vrijstelling valt het gebruik, vanwege professionele activiteiten door medewerkers, maar ook het voorgeschreven gebruik van desinfectiemiddelen door klanten en bezoekers in de bedrijfsomgeving van die medewerkers. Bezoekers en klanten dienen op locatie geïnformeerd te worden over goed en veilig gebruik van het desbetreffende middel.

Deze aanvullende vrijstelling gaat gelden voor:

  • Toegelaten PT1-biociden zonder virusclaim met bepaalde werkzame stoffen;
  • Handdesinfectiemiddelen op basis van één van de WHO-formuleringen;
  • Vrijstelling voor al toegelaten PT1-biociden voor verpakkingen, productielocaties, etiketten en verdunningen.

Via deze link download u het stroomdiagram van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten) over de toegelaten desinfectiemiddelen. 

Bron: FNLI, 12 juni 2020