icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Coronavirus en ploegendienst

Het coronavirus en de door de overheid getroffen maatregelen zorgen er wellicht voor dat er minder werknemers beschikbaar zijn voor werk, terwijl de productie wel door moet blijven gaan.

 

Het adviesbureau Shiftplan heeft onderstaand rooster alternatief bedacht welke wellicht uitkomst kan bieden. In het voorbeeld is sprake van 7 x 24 uur bedrijfstijd met 4 ploegen. Doordeweeks wordt gewerkt met een volledige bezetting en in de weekenden met een halve bezetting. Alle groepen lopen hetzelfde rooster. Slechts het startmoment verschilt.

Hierdoor werken de groepen 1 t/m 4 altijd in de oneven weekenden en de groepen 5 t/m 8 werken in de even weekenden. Groep 1 t/m 4 is altijd vrij in de even weekenden, groep 5 t/m 8 zijn omgekeerd vrij in de oneven weekenden. De gemiddelde werkweek bedraagt bij 8 uur arbeidstijd per week 36 uur.

Rooster alternatief
Rooster alternatief van Shiftplan

Leeswijzer

Elke groep 1 t/m 4 en 5 t/m 8 start in een eigen regel en zakt na twee weken een regel in het rooster. In acht weken heeft iedereen het rooster volledig doorlopen. Verticaal is per dagsoort de totale bezetting van groep 1 t/m 8 te zien. In het weekend is dan een halve bezetting af te lezen t.o.v. de weekdagen.

Op de website van de AWVN zijn, naast bovenstaand rooster, ook nog een aantal andere roosteroplossing te vinden waarbij diensten van 12 uur voorkomen in het rooster.

Let op!

De Arbeidstijdenwet (ATW) staat toe dat 12-uursdiensten gedraaid kunnen worden.
De cao voor de Zoetwarenindustrie biedt deze mogelijk echter niet. Voor het vaststellen van werkroosters gelden -voor voltijders- een aantal voorwaarden (artikel 8 lid 2 cao):

  • De werktijd bedraagt maximaal 9 uur per dienst;
  • De werktijd bedraagt maximaal 48 en minimaal 24 uur per week;
  • De gemiddelde werkweek bedraagt maximaal 42 uur per week in elke periode van 16 achtereenvolgende weken;
  • Het aantal werkdagen bedraagt maximaal 6 en minimaal 3 per week;
  • Het aantal achtereenvolgende werkdagen waarin per dienst 8,5 uur of langer wordt gewerkt bedraagt maximaal 5 per week;
  • In een dienst van 9 uur bedraagt de onbetaalde pauze maximaal een half uur.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Shiftplan & AWVN