icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

NOW onder voorwaarden verruimd: concernbepaling aangepast

Minister Koolmees (D66, Sociale Zaken) maakte gisteren bekend de concernbepaling in de tijdelijke loontegemoetkomingsregeling NOW (die geldt van maart tot mei), te verruimen.

Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen omwille van de bescherming van werkgelegenheid toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden. Zo moeten deze concerns afspraken maken met vakbonden over werkbehoud en over 2020 afzien van het uitkeren van dividend of bonussen. Ook worden er aanvullende accountantscontroles geëist. Lees meer...  

In de brief aan de Tweede Kamer waarin de minister deze wijziging van de NOW toelicht, komt hij ook terug op andere signalen en toezeggingen aan de kamer. Zo vraagt het adresseren van seizoenswerk om maatwerk en een aparte regeling, maar het komen tot een uitvoerbare optie met een goede afbakening zorgt voor een complexe uitdaging. Hier verwacht minister Koolmees de Tweede Kamer op korte termijn over te berichten.

Niet alleen verruiming, ook verlenging

In de Tweede Kamer vond gisteren het wekelijks debat over de ontwikkelingen omtrent het coronavirus plaats. Door de verlengingen van de quarantaine maatregelen, wordt de NOW onder bovenstaande voorwaarden niet alleen verruimd, maar hoogstwaarschijnlijk ook in zijn algemeenheid verlengd. Ook aan de nieuwe verlengde maatregel zal de regering, op verzoek van de Tweede Kamer, aanvullende eisen stellen zoals een verbod op bonussen en dividenduitkeringen.

Lees hier het FNLI bericht.

Bron: FNLI, 23 april 2020