icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Wat betekent de avondklok?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van het kabinet om in heel Nederland een avondklok in te voeren. Het is dan niet toegestaan om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten op straat te zijn. Er zijn uitzonderingen voor noodzakelijke situaties. De avondklok gaat in op zaterdag 23 januari.

Met een werkgeversverklaring en een eigen verklaring mogen medewerkers zich tijdens de avondklok buiten verplaatsen

Eén van de uitzonderingen is voor werknemers die zich voor hun werk moeten verplaatsen tussen 21:00 uur en 04:30 uur. Met een werkgeversverklaring is het voor die mensen dan wel toegestaan om tijdens de avondklok buiten te zijn. Deze werkgeversverklaring kan worden ondertekend door iemand van de afdeling personeelszaken of een (direct) leidinggevende. De werkgeversverklaring mag voor langere tijd worden afgegeven. Als een werknemer bijvoorbeeld een week nachtdienst heeft, dan mag de verklaring ook voor een week worden ingevuld.

Naast de werkgeversverklaring moet de werknemer ook een 'Eigen verklaring' kunnen overhandigen. Op die verklaring geeft de werknemer aan dat hij/zij moet werken en een werkgeversverklaring heeft. Ook deze eigen verklaring mag voor een langere tijdsduur worden ingevuld. Beide verklaringen mogen ook digitaal getoond worden. Bijvoorbeeld op een telefoon.

Op het moment van publicatie van dit FNLI nieuwsbericht, zijn er door de Rijksoverheid alleen nog de voorbeeldformulieren beschikbaar gesteld:

Op deze pagina zullen de definitieve versies worden gepubliceerd om te downloaden.

Klik hier om het FNLI bericht te openen.

Bron: FNLI, 21 januari 2021