icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Verantwoorde grondstoffen

Beschikbaarheid en transparantie

Het smaakt nog beter als je weet waar het vandaan komt

VBZ-leden werken aan een duurzamere branche, waarbij niet alleen grondstoffen, maar ook het productieproces, de bedrijfsvoering, de inzet van personeel en arbeid en de arbeidsomstandigheden in verre landen waar grondstoffen vandaan komen onder de loep genomen worden.

Koek, snoep, chocolade en hartige tussendoortjes komen niet zomaar in het schap. Daar zit een goed doordacht, lang voortraject voor, dat begint met grondstoffen en receptuur en eindigt met verpakken en transport van een heerlijk product. Honderden variabelen zijn van invloed op de beschikbaarheid van de juiste ingrediënten voor de lekkerste tussendoortjes en producten. VBZ-leden willen transparant zijn over de herkomst van de grondstoffen, het productieproces en op de verpakking staat wat er in zit.  

Grondstoffen

VBZ wil dat grondstoffen die gebruikt worden in de keten voor productie van koek, snoep, chocola en hartige snacks zo veel mogelijk duurzaam gecertificeerd zijn. Denk hierbij aan certificaten als UTZ (cacao en hazelnoten), RSPO (palmolie) en Round Table on Responsible Soy (RTRS) voor soja.

Meer weten over deze keurmerken?

Grondstof keurmerken

Samenwerken en vernieuwen

VBZ-leden en andere producenten kunnen niet alleen veranderingen doorvoeren. Ze hebben daarvoor de hulp nodig van de (super)markt, de leveranciers, de overheden, wet- en regelgevers, internationale instanties en consument zelf. Als we heel eerlijk zijn: een tussendoortje dat misschien veel gezonder is, smaakt volgens de consument niet altijd beter - deze kan besluiten dat het niet meer de moeite waard is om het te kopen. Ook kan een verbeterde (gezondere) receptuur of samenstelling betekenen dat een product duurder wordt. Bijvoorbeeld de (super)markt en consument kan helpen bij innovatie en testen.

Daarom is VBZ regelmatig in gesprek met bedrijven, leveranciers, producenten, leden, overheden en andere instanties om stappen te maken binnen de lekkerste branche van Nederland.

Meer weten over onze gesprekspartners?

De stakeholders van VBZ

Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO)

VBZ is lid van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO). Dit initiatief stimuleert de productie en het gebruik van duurzame palmolie en zet zich in voor een duurzame palmolieketen. De DASPO is de opvolger van de Task Force on Sustainable Palm Oil, waarbij alle deelnemers zich committeerden aan het gebruik van duurzame palmolie voor de Nederlandse markt. Sinds de oprichting van dit initiatief is de palmolie die de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie verwerkt van 21% in 2010 gestegen naar 87% in 2019.