icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Arbeidsveiligheid

Mensen: gezond en langdurig inzetbaar

Arbeidsveiligheid: veiligheid en gezondheid van medewerkers

Voor mensen moet je goed zorgen. De medewerkers die de heerlijke producten maken die jij eet, zijn trots op hun werk. En dat moeten ze kunnen zijn, doordat ze werken in goede arbeidsomstandigheden, voor eerlijke beloningen en in een duurzame keten.

We veel aandacht aan mensen, grondstoffen en innovatie binnen de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie. Door deze drie pijlers te verbinden zorgen we voor bedrijfscontinuïteit, verbinding en duurzame inzetbaarheid binnen de sector.

VBZ werkt continu aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de markt. Zo zijn er verschillende manieren om te meten en weten of je als bedrijf voldoet aan de meest recente eisen: het Vignet Arbeidsveiligheid, de branchespecifieke RI&E en de Arbocatalogus.

Maar ook onderhandelen we voor marktconforme collectieve arbeidsvoorwaarden binnen de Cao Zoetwaren met de vakbonden. En we verbeteren arbeidsomstandigheden in de branche met instrumenten zoals Creëren van bewustzijn en actie voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers met de Toolkit Duurzame Inzetbaarheid Medewerkers.

Duurzame inzetbaarheid

In de keten is veel aandacht voor het belangrijkste bij de productie van al dat lekkers: de mensen. De veiligheid en gezondheid van medewerkers is daarin leidend. Samen met de Arbeidsinspectie en vhp hebben vier pilotbedrijven uit de branche een pilottraject doorlopen waaruit het Vignet Arbeidsveiligheid is ontstaan. Alle bedrijven uit de zoetwarenindustrie kunnen aan de slag met een pakket instrumenten rondom arbeidsveiligheid, waaronder de RI&E en Arbocatalogus.

"Durf collega’s aan te spreken als er sprake is van onveilig gedrag op de werkvloer."