icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Verantwoorde ingrediënten

Verantwoordelijkheid begint bij de oorsprong

Ingrediënten maken het verschil

Proeven doe je het niet, of een cacaoboon wel of niet gecertificeerd is. Maar belangrijk is het wel. Want zeg nu zelf, jij eet toch ook liever een chocoladereep waar ook de cacaoboer van kan genieten?

VBZ wil dat grondstoffen die gebruikt worden in de keten voor productie van koek, snoep, chocola en hartige snacks zo veel mogelijk duurzaam gecertificeerd zijn. Denk hierbij aan certificaten als UTZ (cacao en hazelnoten), RSPO (palmolie) en Round Table on Responsible Soy (RTRS) voor soja.

Ook de consument kan helpen door bewuste keuzes te maken. Daarom wil VBZ consumenten informeren over keurmerken en helpen zij fabrikanten en leveranciers in het nemen van verantwoordelijkheid.

VBZ werkt mee aan de implementatie en naleving van keurmerken voor bijvoorbeeld grondstoffen als cacao en hazelnoten (UTZ), palmolie (RSPO) en soja (RTRS).

UTZ (cocao en hazelnoten)

UTZ Certified is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk staat op bijvoorbeeld cacao (chocolade) en hazelnoten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

UTZ Certified is een topkeurmerk vanwege de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

UTZ Certified is een internationaal geaccepteerd keurmerk. Alle boeren kunnen meedoen, met een groot of klein bedrijf. Ze leren te werken met landbouwtechnieken die mens en milieu sparen. De boeren ontvangen vaak een betere prijs, maar deze is niet gegarandeerd. Boeren worden onder andere beoordeeld op traceerbaarheid, bodemmanagement (zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmest) en veiligheid van werknemers en milieu.

RSPO

De internationale regels ter verduurzaming van de palmolieproductie zijn vastgelegd in de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Bedrijven die palmolie telen, verhandelen en gebruiken in hun productieproces kappen volgens deze regels geen waardevolle bossen of natuur om nieuwe plantages aan te leggen. Ook is er een ketenverantwoordelijkheid: iedere speler moedigt anderen aan om duurzame geteelde palmolie te gebruiken.

Soja - RTRS

De RTRS (Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja) is een platform waarin samen met bedrijven die soja produceren, verhandelen en verwerken en maatschappelijke internationale organisaties criteria zijn opgesteld voor het telen, verwerken en verhandelen van verantwoorde soja. Zo is bepaald dat voor de uitbreiding van sojateelt geen bos mag worden gekapt of andere waardevolle natuur mag worden aangetast. In 2014 werd wereldwijd 1,4 miljoen ton verantwoorde RTRS-soja geproduceerd, nog geen halve procent van de totale productie. De RTRS streeft ernaar dit aandeel te laten toenemen tot 10 miljoen ton in 2017, oftewel 3,5 procent. Daarvoor moet de vraag naar verantwoorde soja dus omhoog. In de eerste Soy Report Card vergelijkt WNF van 88 Europese bedrijven het beleid, de plannen en de resultaten op het gebied van verantwoorde soja.

Meer weten over deze keurmerken? Dat kan op de site van het Wereld Natuur Fonds