
Less but better
Genieten doe je in kleine hapjes
In de afgelopen jaren hebben steeds meer producenten en leveranciers de verpakkingsgrootte en de inhoud van hun producten veranderd. Zo is er meer keus en leiden innovaties tot andere productsamenstellingen.
Meer keuze in verpakkingsgrootte
VBZ staat voor een juiste, duidelijke portiegrootte en veel keus daarin. Wie grote trek heeft moet een grote verpakking kunnen kopen en de kleine eter (of mens) is wellicht op zoek naar een kleiner product. Ook zie je wat ons betreft in the on-the-go shops als tankstations, sportkantines en andere verkooppunten buiten de supermarkt steeds minder multi-verpakkingen.
Portiegroottes zouden ook simpel en makkelijk vergelijkbaar moeten zijn. Want wat voor de een een portie is, blijkt voor iemand anders de helft. Daar mag geen misverstand over bestaan als de consument de verpakking leest en vergelijkt.
Hetzelfde geldt voor een heldere ingrediëntenlijst op het etiket of op de verpakking, zonder dat daarbij claims worden gedaan die misleidend of onjuist zijn. Alleen als de producten voldoen aan de nutritionele criteria van de Reclame Code mogen deze claims genoemd worden. Zo mag je een product pas het ‘label’ Volkoren geven als 100% volkorenmeel is gebruikt.
Minder zout en suiker
VBZ-leden zijn continu op zoek naar mogelijkheden om bijvoorbeeld met minder suiker of zout producten te maken of verbeteren die net zo lekker zijn als je gewend bent. Daarin boeken ze veel vooruitgang. Lees bijvoorbeeld over de holle suikerkorreltechnologie van Nestlé, die sinds 2018 in de productie wordt gebruikt.
Voorbeeld Nestlé: minder suiker, net zo lekker
Nestlé heeft een technologie ontwikkeld voor ‘holle suiker’. In chocolade is een suikerreductie tot veertig procent mogelijk met dezelfde smaakperceptie. Nestlé gaat de sneller oplosbare suiker vanaf 2018 toepassen in zoetwaren.
“Onze onderzoekers hebben een volledig nieuwe manier ontdekt om een traditioneel, natuurlijk ingrediënt toe te passen”, zegt Stefan Catsicas, Chief Technology Officer.
Nestlé heeft patent op de vinding aangevraagd. Om die reden wil het bedrijf niet te veel uitweiden over de ontdekking. In de New York Times vergelijkt Catsicas een gewoon suikerkristal met een schoenendoos gevuld met suiker, terwijl de nieuw ontwikkelde suiker meer een lege schoenendoos is – hoewel het ook bolvormig kan zijn.
Terwijl van normale suiker slechts een deel van wat naar de maag gaat ook daadwerkelijk geproefd wordt, is de nieuwe suiker dus efficiënter.
Bron: Emvi.nl