icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 03 dec 2020

Bedrijven krijgen waarschuwing voor meten temperatuur

Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ze hebben de privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun werknemers.

Een lichaamstemperatuur is volgens de AP een persoonsgegeven als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon. Beide bedrijven kunnen achterhalen wie een normale of een te hoge temperatuur heeft.

Diverse bedrijven meten sinds de corona-uitbraak de temperatuur van personeelsleden, omdat ze geen zieke mensen op de werkplek willen. Maar lichaamstemperatuur zegt iets over iemands gezondheid. Daarom valt de uitslag van de meting onder medische gegevens, en die zijn beschermd onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Een van de bedrijven vroeg voorafgaand aan de meting om toestemming, maar dat vindt de AP niet voldoende. In een arbeidsrelatie is geen sprake van gelijkwaardigheid. Bij dit bedrijf was de consequentie van de weigering dat de medewerker het bedrijf niet in mocht. Dat ging de AP te ver. ‘Mensen moeten in vrijheid toestemming kunnen geven.

De privacy waakhond heeft beide bedrijven ‘aangespoord om zaken te verbeteren’. Ze kunnen later een nieuwe controle tegemoetzien.

De AVG geldt niet als de temperatuur alleen wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. De temperatuur mag dus nergens worden geregistreerd, niet op een Excellijst en ook niet in een geautomatiseerd systeem. Ook mag de meting niet automatisch plaatsvinden, zoals lopen onder een poortje of langs een scanner. En het gevolg van de meting mag ook niet automatisch zijn: toegang geweigerd of vanzelf groen licht als de temperatuur in orde is.

Het RIVM houdt twijfels over het nut van temperatuurmetingen. Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Het merendeel van de besmettingen sporen werkgevers niet op met temperatuurmetingen.

Bron: OR Net.nl, 1 december 2020