icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 15 okt 2020

Besmet sesamzaad op de Nederlandse markt: welke acties moet u ondernemen?

De FNLI heeft via de NVWA vernomen dat er sesamzaad op de Nederlandse markt is gebruikt dat niet aan de wettelijke eisen voldoet. Het sesamzaad bevat het niet toegelaten middel ethyleenoxide (etox).

Dit is een bestrijdingsmiddel dat in de EU niet gebruikt mag worden. De Maximum Residue Level (MRL) voor etox in sesamzaad in de residuverordening (EU 396/2005) is 0,05 mg/kg. In India wordt etox gebruikt als desinfecterend middel op sesamzaad.

Gezien de schadelijkheid van de stof, en het feit dat het om een in de EU verboden middel gaat, moet de grondstof uit de handel genomen worden. De NVWA heeft aangegeven dat op dit moment een totale recall van alle producten waarin dit sesamzaad is verwerkt  (waarbij zowel consumenten als supermarkten de producten moeten verwijderen) nog niet aan de orde is.

Betrokken leveranciers

Op dit moment zijn er drie sesamzaadleveranciers uit India betrokken, te weten: 

  1. Dhaval Agri Exports B-9 Market yard, Rajkot;
  2. Keventer Agro Ltd, Plot NO 215 phase-2 gidc, Naroda Ahmedabad City;
  3. Amrutva Fine Foods LLP, 23 godavari chambers, junction of adukia road & s.v. road, kandival Mumbai.

Mogelijk hebben ook andere leveranciers besmet sesamzaad op de Europese markt afgezet. De NVWA voert nader onderzoek uit. Zodra hierover meer bekend is, wordt u vanzelfsprekend door de FNLI geïnformeerd.

Welke acties moet u ondernemen?

U moet de volgende stappen nemen als u sesamzaad verwerkt:

  1. Ga na of u sesamzaad heeft ontvangen van de eerdergenoemde leveranciers. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn onderstaande vervolgstappen niet van toepassing
  2. Heeft u bewijs (bijvoorbeeld een analysecertificaat) dat uw sesamzaad niet besmet is met etox,dan zijn de vervolgstappen ook niet van toepassing.

In alle andere gevallen:

  • Ligt het sesamzaad in opslag: blokkeer het niet verwerkte sesamzaad
  • Heeft u producten waarin sesamzaad is verwerkt:  blokkeer de producten en lever niet uit
  • Bij eigen merkproducten: meld dit bij de NVWA en blokkeer het product
  • Bij leveranciersmerken: treed in overleg met de bewuste supermarkt.

Op dit moment is niet bekend hoe lang er sprake is geweest van uitlevering van dit besmette sesamzaad en kan dus ook nog niet achterhaald worden tot hoe ver terug partijen grondstoffen en of eindproducten (met nog een resterende houdbaarheid) geblokkeerd moeten blijven.

Lees hier FNLI Flits 76.

Bron: FNLI, 12 oktober 2020