icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 18 mrt 2021

Brexit-controles uitgesteld

TLN, 11 maart 2021: Het VK heeft een fasering van controles en douaneprocedures aangekondigd.

Enkele wijzigingen: vooraanmeldingen en gezondheidscertificaten voor veel dierlijke (bij-)producten zijn niet vereist tot 1 oktober 2021, safety en security aangiftes niet tot 1 januari 2022, maar voor controlled goods moeten wel aangiften gedaan worden.

Klik hier om het artikel van Transport en Logistiek Nederland te lezen.

Vooraanmeldingen en gezondheidscertificaten voor veel dierlijke of fytosanitaire producten zijn bij invoer in het VK pas vanaf 1 oktober 2021 verplicht. Dat was eerder 1 april 2021. Ook andere controles en verplichtingen zijn uitgesteld.

Om de Britse industrie tegemoet te komen, hebben de Britten een fasering van controles en douaneprocedures aangekondigd; een soort ingroeimodel. Vanmiddag heeft de Britse overheid besloten dat zij dat het tijdspad van die fasering uitstellen.

De wijzigingen zijn als volgt:

  • Vooraanmeldingen voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en hoog-risico levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong zullen niet vereist zijn tot 1 oktober 2021. Vanaf die datum zullen ook pas gezondheidscertificaten verplicht zijn voor producten van dierlijke oorsprong en bepaalde dierlijke bijproducten.
  • Douaneaangiftes voor invoer in het VK zullen nog steeds vereist zijn, maar de mogelijkheid om uitgesteld aangifte te doen, inclusief het indienen van aanvullende aangiftes tot 6 maanden na de invoer van de goederen, wordt verlengd tot 1 januari 2022.
  • Safety en security aangiftes (ENS) voor invoer zullen niet vereist zijn tot 1 januari 2022.
  • Fysieke controles voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en hoog risico levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong zullen niet vereist zijn tot 1 januari 2022. Vanaf dat moment zullen deze controles plaatsvinden op een Border Control Post (BCP).
  • Fysieke controles voor hoog risico planten zullen plaatsvinden op BCP’s , in plaats van op de plaats van bestemming, vanaf 1 januari 2022.
  • Verplichte vooraanmeldingen en documentatiecontroles, inclusief fytosanitaire certificaten zullen vereist worden voor laag risico planten en plantaardige producten, en worden geïntroduceerd vanaf 1 januari 2022.
  • Vanaf maart 2022 zullen controles op levende dieren en laag risico planten en plantaardige producten gaan plaatsvinden op BCP’s.

Let op: voor zogenaamde controlled goods (Annex C van het BOM) blijft een uitzondering van de mogelijkheid om uitgestelde aangiftes te doen van kracht. Voor deze goederen moet nog steeds een volledige douaneaangifte worden gedaan indien de goederen in Groot-Brittannië binnenkomen.

Bron: Transport en Logistiek Nederland, 11 maart 2021