icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 15 sep 2022

Campagne 20 brancheverengingen: ‘Laat ons het blijven maken’

Deze week start deze week een campagne ‘Laat ons het blijven maken’ van 20 brancheorganisaties - onder begeleiding van VNO-NCW/MKB Nederland - gericht op het kabinet. Dit naar aanleiding van de problemen door stijgende energieprijzen.

quote astrid

De campagne is namens enkele tienduizenden maakbedrijven, waar energie een belangrijke productie- en kostenfactor is, zoals de zoetwarenbranche. Het gaat dan om producten die cruciaal zijn voor het dagelijks leven, zoals brood, groente, andere voeding, chemie, papier, drukwerk, keramiek, textiel en metaal.

Namens deze bedrijven gaat een brief ondertekend door Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof, naar minister-president Rutte en vier ministers in zijn kabinet. In de brief de oproep om - zoals ook andere landen doen - de ruimte die het Europese crisissteunkader biedt te benutten zodat bedrijven op korte termijn kunnen overleven. Daarnaast is er de oproep dat de overheid bedrijven met investeringen in verduurzaming ondersteunt.

Via social media en vele andere kanalen wordt promotiemateriaal voor deze boodschap verspreid (voorzien van o.a. het VBZ-logo). Ook zal bij het Tweede Kamer gebouw een fysieke manifestatie plaatsvinden. Aansluitend op de recente flitspeiling die VNO-NCW deed en ruim 700 respondenten opleverde, zal PwC komende tijd dieper ingaan op de problematiek en onderzoek doen bij zes sectoren, waaronder de voedingsmiddelensector.

Ook vindt eind september een Ronde Tafel in Den Haag plaats met een groot aantal stakeholders op initiatief van drie politieke partijen. Vanuit VBZ zullen de campagne met onze middelen uiteraard verder ondersteunen.

Er zijn interviews gehouden in diverse industrieën; één van de velen is de Industriële bakker.