icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 30 jun 2022

Consudel blikt terug op de ALV

Bron: Consudel, juni 2022 : 

Veel bekende gezichten en enkele nieuwe: de Algemene Ledenvergadering van VBZ in juni dit jaar in Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen vond na twee covid-jaren weer fysiek plaats. Dus niet zittend achter een beeldscherm, maar staand met een glaasje in de hand bewijst de bijeenkomst het belang om ‘elkaar daadwerkelijk te ontmoeten’, zoals VBZ-voorzitter Thijmen Peter de With tijdens de opening benadrukte.

Lees hier het artikel van vakblad Consudel

Het uit de achttiende eeuw daterende landhuis gebouwd in een late barokstijl (de zogenoemde Hollandse Lodewijk XV-stijl) vormde het statige decor van de VBZ-bijeenkomst die onder het thema Shi(f)t Happens plaatsvond: een verwijzing naar de uitdagingen waar de branche mee te maken heeft, zoals de gestegen energie- en grondstoffenkosten.
Maar die ontwikkelingen zijn wat ze zijn zijn; uitdagingen. De sfeer tijdens de ALV leed er niet onder. Die was gemoedelijk, broederlijk en menigeen tankte vertrouwen voor de toekomst.
 
Nu staat VBZ zelf ook voor uitdagingen. Want hoewel de branchevereniging een aantal nieuwe leden wist te verwelkomen zoals dropproducent Klepper & Klepper en chocoladeconcern Lindt, zorgt de concentratie voor een versmalling.
Voorheen waren Aviateur én Biscuit International lid, nu alleen laatstgenoemde, om één van de vele voorbeelden te geven. Die ontwikkeling is één van de redenen om het contributie systeem aan te passen, legde Gijsbert van Dijk uit. Hij is binnen het VBZ bestuur verantwoordelijk voor de financiën. Het nieuwe contributie systeem wordt nog uitgebreid met de leden besproken, maar grosso modo is het idee om de grondslag te gaan baseren op de verkoop én loonkosten van een lid. Nu vormen de loonkosten en het volume de basis.
De bedoeling is om de nieuwe aanpak vanaf 2023 in te laten gaan. “Vooral voor producenten die alleen een Nederlands verkoopkantoor bezitten, is de verandering een issue”, merkte een bezoeker op. Overigens is VBZ al jaren bezig om uit te groeien tot een branchevereniging die niet alleen is bedoeld voor producenten, maar eveneens voor verkoopkantoren en distributeurs.

Ook de meerjarenbegroting en de jaarrekening 2021 kwamen tijdens de ALV aan bod, naast de vernieuwde samenstelling van het bestuur.
Chocoladeondernemer Henk Bijma en voormalig Bolletje-directeur Jürgen Fabian vertrokken, terwijl Peijnenburg-directeur Han Welie per 1 september aanstaande opstapt. De opvolgers zijn benoemd: directeur Jolande Nanning van Koekbakkerij Nanning uit Dedemsvaart, ‘popcorn koning’ Arjan Hooijmeijer van Jimmy Products uit Oud-Beijerland en Jeroen van Eunen, managing director van Katja Fassin uit ’s-Heerenberg. Kortom, het bestuur krijgt versterking uit de sectoren koek, snoep en snacks. Vooral die laatste categorie ofwel de popcorn van Jimmy Products zal volgens voorzitter Thijmen Peter de With de branchebrede visie en focus van VBZ versterken.
Overigens werd de voorzitter opnieuw benoemd, net als Delicia directeur Bernd Postma. Voor de volledigheid: het bestuur bestaat verder uit Harold Haerkens (Perfetti Van Melle), Jack Tabbers (Mars Nederland), Gijsbert van Dijk (Van Dijk Banket) en Martijn Koenders van Pally Biscuits.
 
Het VBZ-team is eveneens aangepast: Jeroen de Bruin is de nieuwe communicatiemanager en dus de vervanger van Jovanda Sopacua. De Bruin stelde zich tijdens de ALV aan de leden voor en schetste zijn ambities voor de organisatie. Eentje daarvan is de verdere ontwikkeling van een soort pay-off die de pakweg vijftien grootste snack- en zoetwaren adverteerders in de toekomst gaan toepassen: Geniet gerust, maar wel bewust, moet een onderliggende boodschap worden. Het is een signaal van de branche op de obesitas-discussie. Ook de daarmee samenhangende suikerbelasting bleek een topic tijdens de ALV. VBZ-directeur Theo Heere verwacht echter niet dat een dergelijke maatregel deze kabinetsperiode wordt ingevoerd.

Ten slotte presenteerde Rob Schotema van de Dutch Sweet Export Association zich aan de toehoorders. De organisatie, met voormalig VBZ-directeur Ton Baas aan boord, wil de sector ondersteunen bij de export en deelnames aan beurzen verzorgen en begeleiden. Dat geldt onder meer voor de ISM van 2023, vertelde Schotema van de vereniging met leden als Vero, Elvee, Van Dijk Banket, Nora, Confiserie Napoleon, Klepper&Klepper, Concorp en leveranciers zoals Lareka en Cor Rijken Verpakkingen. Die laatste bedrijven - de leveranciers - waren op een uitzondering na niet aanwezig tijdens de ALV.