icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

De oorlog raakt ons ook: zorgen om de zoetwarenbranche

Ik moet bekennen dat ik na twee jaar van ‘zorg en hoop’ rond Covid-19 liever met vrolijker bespiegelingen was gekomen. De naweeën van de pandemie en de treurige realiteit van de inval van de Russen in Oekraïne blijken ons land –en nadrukkelijk ook de zoetwarenindustrie– keihard te raken. Schaarste en prijsstijgingen behoren tot de realiteit, met serieuze continuïteitsproblemen voor sommige kwetsbare bedrijven.

Lees meer in de column van Theo Heere

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

De oorlog mag dan vele honderden kilometers verderop gevoerd worden, maar wij voelen in Nederland de schokgolf.
De crisis is acuut, het is ‘alle hens aan dek’. De optelsom van de problemen is dat supermarkten op termijn zeker dertig procent meer gaan betalen voor hun bakkerijproducten en zoetwaren. Wij maken ons bij VBZ zorgen, de branche heeft serieuze problemen. Wij zijn dag in dag uit bezig met het signaleren van de problemen en kaarten ze in Den Haag aan bij de juiste loketten – van VNO/NCW tot de relevante ministeries.
 
Waar zitten de belangrijkste knelpunten? We hebben over de hele linie te maken met exploderende energie-, verpakkings-, transport-, personeels- en grondstofprijzen. En als het niet nu acuut aan de orde komt vanwege lopende contracten, dan kan dat morgen anders zijn. De nood bij grondstofleveranciers is hoog en links en rechts zie je al contracten worden opgebroken. Met name bij bedrijven die bakken, gaan de kosten hard omhoog. Elektriciteit en gas, maar ook de prijs van graan: het gaat allemaal door het dak. Eerst door corona, maar nu ook doordat de inval in Oekraïne de graanschuur van Europa lamlegt.
 
Dezelfde problemen spelen ook bij zonnebloemolie en raapzaadolie, producten die voor een groot deel uit Oekraïne en Rusland komen. Die worden niet alleen duurder, maar ook de beschikbaarheid ervan verslechtert. Dat geldt ook voor zonnebloemlecithine, een belangrijk ingrediënt van chocolade. Verder stijgt door de vogelgriep de prijs van eieren en ook zijn er problemen met de beschikbaarheid van honing. Suiker heeft zijn eigen problematiek. Door de lage opbrengsten van suikerbieten hebben veel boeren gekozen voor andere gewassen waardoor komend jaar de beschikbaarheid van suiker onder druk komt te staan. Tel daar de problemen met verpakkingen en transport bij op en er ontstaat een vrij somber beeld. Ook als morgen een langdurig staakt-het-vuren in Oekraïne wordt afgesproken, dan nog zal de situatie die ik hier schets niet snel verbeteren.
 
Het is onvermijdelijk dat retailers – en via hen: consumenten – deze kosten uiteindelijk zullen moeten accepteren. Tegelijk zullen supermarkten moeten eraan moeten wennen dat sommige producten tijdelijk niet of niet in voldoende mate leverbaar zijn. Inkopen uit een andere bron of werken met een alternatief ingrediënt is voor producenten lang niet altijd mogelijk.
 
Ik doe daarom een dringend beroep op de supermarkten: accepteer de situatie, want anders kunnen er bedrijven omvallen. Het zijn veelal mkb-bedrijven, met een smallere basis dan veel multinationals en bovendien sterk afhankelijk van de Nederlandse retail.
 
Voor de overheid zie ik een belangrijke taak – alsmede een zware verantwoordelijkheid om banen te beschermen.
Mijn pleidooi: zorg dat de voedselvoorziening in ons land op peil blijft. Maak een groots gebaar en doe het snel: verlaag de energiebelasting en voorkom dat een deel van onze bedrijfstak kopje onder gaat.

Bron: Consudel, april 2022

Klik hier voor meer nieuwsberichten