icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 11 jun 2020

De suikertaks: zo denken Nederlanders erover

Veel Nederlanders zijn voor een suikertaks op frisdrank, als de opbrengst daarvan bijdraagt aan de publieke gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ruim de helft van de vijfhonderd ondervraagde volwassenen zegt extra belasting op frisdrank geen probleem te vinden, mits dat geld vervolgens wordt geïnvesteerd in initiatieven die bijvoorbeeld de gezondheid van kinderen bevorderen. Een derde is überhaupt tegen het invoeren van een suikertaks.

Volgens onderzoeker Michelle Eykelenboom, promovendus gezondheidswetenschappen, is dit de eerste studie die laat zien hoe Nederlandse consumenten denken over zo’n suikertaks. “Overgewicht is een groot probleem en een suikertaks een mogelijke preventiemaatregel. Wil je zo’n maatregel doorvoeren, dan is het goed om te weten hoe de kopers over zoiets denken.”

Zo neemt het enthousiasme voor een suikertaks af als het onduidelijk is waar de opbrengst van de extra belasting naartoe gaat. Nog maar 40 procent is dan voorstander. Uit het onderzoek blijkt verder dat 70 procent van de ondervraagden overgewicht een probleem vindt, en 80 procent denkt dat de suikerhoudende dranken hieraan bijdragen.

Minder suiker

Een suikertaks hoeft overigens niet automatisch te betekenen dat een fles frisdrank ook duurder wordt, zegt Eykelenboom. Ze verwijst naar Groot-Brittannië, waar de suikertaks in 2018 werd ingevoerd. Toen daar bekend werd dat er meer belasting betaald moest worden over dranken met een bepaalde hoeveelheid suiker, besloten sommige bedrijven simpelweg minder suiker toe te voegen.

In het Nederlandse onderzoek is niet gevraagd bij welke hoeveelheden of welke bedragen mensen een grens trekken. “Het ging in dit onderzoek echt om de principiële kwestie. In welke vorm dat eventueel wordt doorgevoerd, is aan de overheid,” aldus Eykelenboom.

Ruim veertig landen voerden al een suikertaks in, maar Nederland kent alleen verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. Eind 2019 pleitten de wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in een brief in NRC voor een suikertaks om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt overheden aan de prijzen van frisdranken met ten minste 20 procent te verhogen.

Klik hier om het bericht van Het Parool te lezen.

Bron: Het Parool, 8 juni 2020