icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 11 jun 2020

Diabetes Fonds start derde editie van Nationale Suiker Challenge

Met een online ontbijt is maandag 8 juni de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds officieel van start gegaan. 

Ruim 60% van de volwassenen in Nederland eet dagelijks te veel vrije suikers. Dit kan leiden tot overgewicht en dat verhoogt het risico op diabetes type 2. Ook met deze derde editie wil het Diabetes Fonds gezonder eten en drinken stimuleren. De uitdaging 'een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers' wordt aangegaan door bijna 50.000 Nederlanders; anderhalf keer zoveel als vorig jaar.

Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds ook de voedselindustrie en de politiek wijzen op hun rol en constructief meehelpen door oplossingen aan te dragen. Veel mensen willen wel gezonder eten, maar zij weten vaak niet hoe zij dit moeten doen. Producten in supermarkten bevatten onnodig veel suiker en het gezonde aanbod is beperkt. Samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven is dan ook noodzakelijk.

Een van de interventies om suikerinname aanzienlijk te beperken is de invoering van een suikertaks op suikerrijke dranken. Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder een representatieve steekproef van Nederlandse volwassenen blijkt dat meer dan 80% van de ondervraagden denkt dat suikerhoudende dranken bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Ruim de helft van de ondervraagden is voor een extra belasting op suikerhoudende dranken, mits de opbrengst wordt ingezet voor publieke gezondheid.

Bron: Diabetes Fonds, 8 juni 2020