icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 15 apr 2022

Dit paasweekend meer dan 6,5 miljoen chocolade eitjes langer zoek

PERSBERICHT - Den Haag, 15 april 2022

Dit jaar viert 64% van de Nederlandse huishoudens Pasen. Precies 30% hiervan verstopt chocolade eitjes. Gemiddeld verstoppen we 20 eitjes per huishouden, wat neerkomt op ongeveer 30 miljoen chocolade eitjes. Dat zijn 12 miljoen chocolade-eitjes minder dan vorig jaar. Het overgrote deel wordt gelukkig gevonden en opgegeten. Maar het duurt wel eens langer voordat alle eitjes gevonden zijn: één op de 5 eitjes wordt pas later teruggevonden: dat betekent dat komend weekend ruim 6,5 miljoen eitjes nog even zoek blijven! Gelukkig worden de meeste eitjes snel weer gevonden. Maar uiteindelijk verdwijnen er tussen de 30.000 en 150.000 eitjes voorgoed.

Nederland verstopt dit Paasweekend 30 miljoen chocolade eitjes  –  30.000 tot 150.000 eitjes blijven zoek

In opdracht van VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en nootjes, heeft Peil.nl afgelopen weekend een peiling gehouden onder 3000 respondenten door het hele land.

Anderhalf miljoen huishoudens verstoppen chocolade eitjes dit weekend

Dit jaar vieren ruim 5 miljoen huishoudens Pasen. 80.000 huishoudens viert dit jaar voor het eerst Pasen 525.000 Nederlanders vieren Pasen komend jaar alleen. In de gehele periode tot en met Pasen kopen we gemiddeld 44 chocolade eitjes per persoon. In iets meer dan anderhalf miljoen huishoudens worden komend Paasweekeinde weer chocolade eitjes verstopt. In bijna 1 miljoen huishoudens is dat een jaarlijkse traditie.

80% van de verstoppers zegt 1 tot 5 eitjes niet meteen terug te kunnen vinden

Theo Heere, directeur VBZ: “Gemiddeld verstoppen we 20 chocolade eitjes met Pasen. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen gemiddeld 25 eitjes werden verstopt. Deze Pasen letten we iets meer op onze uitgaven, zo lijkt het. De meeste mensen vinden de verstopte eitjes gewoon terug. Ze zorgen ervoor dat ze makkelijk te vinden zijn of weten de verstopplekjes te onthouden. Een kleine groep Nederlanders schrijft ze op.”

Toch zegt 80% van de verstoppers 1 tot 5 eitjes niet meteen terug te kunnen vinden. Heere: “Dat zijn 6,5 miljoen eitjes die langer zoek blijven.  En 2% vindt een eitje nooit meer terug. Dat zijn komend Paasweekend tussen de 30.000 en 150.000  eitjes die voorgoed verdwijnen. Een tip voor de verstoppers dit weekend:  maak foto’s met de mobiele telefoon. Zo raakt er geen eitje meer kwijt en kan de hele familie genieten van het vinden en delen van de chocolade eitjes.”

Opmars van Karamel-Zeezout

De Top 3 smaken die dit weekend perse in het mandje moeten zitten:  1. Melk 2. Puur 3. Wit. Karamel-zeezout komt met stip daar vlak  achteraan en is Hazelnoot in de top-5 gepasseerd. Witte chocolade lijkt volgend jaar te zullen worden voorbijgestreefd door Karamel-Zeezout. Vorig jaar wilde 55% perse dat er witte chocolade eitjes bijzaten. Dit jaar zijn dat er nog ‘maar’  40%. Terwijl Karamel-Zeezout van 23% naar 35% stijgt op de lijst van ‘must-have’ eitjes.

Over VBZ

VBZ is de Nederlandse branchevereniging voor ondernemingen in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. Het behartigt de belangen van ruim 100 bedrijven in deze sector, variërend van MKB tot multinationals.

De leden van de VBZ zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor meer dan 90% van de totale Nederlandse verkoop ter waarde van € 4 miljard in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. De bedrijven bieden werk aan ongeveer 15.000 werknemers. Export is voor de branche van groot belang, want circa 70% van de productie wordt geëxporteerd.