icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 10 mrt 2020

Doorpakken met PFAS: meld uw problemen!

Ik kwam met een goed gevoel terug van de ISM, de internationale zoetwarenbeurs in Keulen. Een evenement waar we weinig Amerikanen en Chinezen tegenkwamen, mede door de situatie rondom het Coronavirus.

Hoewel de beurs hierdoor wat minder drukbezocht was, waren de contacten naar mijn gevoel zinvoller en effectiever – en in elk geval minder gefocust op het pikken van elkaars goede ideeën.

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Het was goed om in Keulen te zien dat de branche zich volop ontwikkelt, er gebeurt van alles. Ik heb vernieuwende, jonge bedrijven in met name het snoep- en chocoladesegment gezien, waarvan ik hoop dat we ze op termijn als lid van onze branche-organisatie mogen verwelkomen. Denk daarbij onder meer aan nieuwe fabrikanten van verantwoord fruitsnoepgoed – inclusief vezels – en van snoep met vitamines.

Ik heb ook kunnen vaststellen dat fabrikanten de nieuwe Nutri-Score lijken te omarmen, soms in samenwerking met de grote retailers. Ze doen hun best om producten beter te laten scoren en van de rode ‘ongezonde’ kant meer naar de groene, ‘gezonde’ kant van de schaal te laten schuiven.

Hoewel ik het initiatief toejuich, heb ik ook reserves bij de Nutri-Score. Aan de ene kant moeten we afwachten wat op termijn het effect is op de gezondheid van consumenten; ik vrees dat veel mensen zich na een eerste dappere poging, zich vervolgens weinig meer zullen aantrekken van de Nutri-Score – ze kopen immers graag iets dat ze gewoon lekker vinden. Ook moeten we nog maar zien in hoeverre retailers de kosten - die verband houden met de Nutri-Score  accepteren in een eventueel hogere inkoopprijs. Ik ben daar sceptisch over. Ze moeten daar ook voor willen betalen.

Intussen zijn de PFAS- en stikstofproblemen nog lang niet opgelost. Ik hoor van fabrikanten nog steeds dat ze plannen voor nieuwe productielijnen niet kunnen rondbreien, vanwege deze problemen. Ook zijn grondverzetbedrijven failliet gegaan; mogelijk treft hetzelfde lot op den duur een aantal bouw- en installatiebedrijven, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid. 
Maar waren er bij de protesten op het Malieveld dan geen toezeggingen gedaan? Ik vrees dat er flink wat ruimte zit tussen politieke beloften om PFAS-normen te verruimen en de uitwerking, het praktisch doorpakken. We zijn ten opzichte van een half jaar geleden nog niet veel opgeschoten. Aan het Binnenhof en bij de ministeries zitten, zo merken we hier, weinig mensen die daadwerkelijk arbeidservaring hebben in het bedrijfsleven. ‘Den Haag’ moet meer beseffen dat nieuwe onderzoeken de problemen niet oplossen. En dat stilstand door PFAS-problemen bedrijven heel snel pijn doet. Mijn pleidooi: laat politieke beloften meer volgen door echte daden.

Wij van VBZ moedigen ondernemers aan om zich met hun stikstof- en PFAS-problemen actief op te stellen naar provincies en gemeenten. Daarbij geef ik als suggestie mee om zo mogelijk aan te sturen op een soort uitruil: neem maatregelen om in de productie minder stikstof uit te stoten, in ruil voor de mogelijkheid om verbouw- en nieuwbouwprojecten te kunnen realiseren. Zo wordt het wellicht mogelijk om door creatief en ondernemend denken de zaak via uitruilen weer in beweging te krijgen.

In dat kader wil ik ondernemers in onze branche die klem zitten in hun PFAS-problematiek, oproepen zich te melden bij het PFAS Interventieteam. Dat is het initiatief van VNO-NCW, MKBNederland en VNG om, samen met lokale partijen, hardnekkige knelpunten op te lossen. Want vaak gaat het om grote belangen waar bedrijven op eigen kracht niet verder komen bij de decentrale overheid. Als het niet lukt om in een gemeente de zaak weer los te trekken, dan kan het PFAS Interventieteam mogelijk het verschil maken. Als meer bedrijven, ook uit onze branche, zich melden bij het team, krijgen we meer zicht op de aard en de omvang van de problemen in Nederland.
Het PFAS Interventieteam is te bereiken via pfas-interventieteam@vnoncwmkb.nl. Breng ons s.v.p. ook van uw besluit op de hoogte via een berichtje aan vbz@vbz.nl.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Consudel, maart 2020