icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 01 jul 2021

Een zomers perspectief

In zijn column in de Consudel schrijft Theo Heere over de behoefte aan wat lekkers. Dit gaat terug tot in de oertijd. Ons brein is erop geprogrammeerd en nu de corona restricties langzaam opgeheven worden beseffen we hoe belangrijk genieten is.

Lees hier de Consudel column, editie juni 2021 

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Voor het eerst sinds lange tijd hangt er optimisme in de lucht. We zijn in Nederland over een flinke muur geklommen en daarachter schijnt de zon. Mensen trekken er op uit, de consumptie komt op gang en met de zomer voor de deur is er volop perspectief. De zoetwarenindustrie, bekend om de productie van lekkere dingen, doet volop mee.

De bijdrage van onze branche – het voortbrengen van lekkere dingen waar mensen blij van worden – hebben wij onlangs als VBZ eens tegen het licht gehouden. Tijdens een (toen nog online) Algemene Ledenvergadering was de bekende hersendokter Swaab te gast om de betekenis van ‘lekker’ in ons brein helder te maken.

Wat bleek: als u soms behoefte heeft aan lekkere koek, snoep, chocolade, zoutjes of noten, dan is er niets mis met uw ruggengraat, u bent niet zwak. Die wens zit diep in ons brein verankerd. Dat gaat terug tot de tijd dat de mens als jager en verzamelaar op de savanne zwierf, op zoek naar eten. Het liefst koolhydraat- en vetrijk eten, want daar hielden wij het lang op uit. En als zulk voedsel dan – door de vondst van iets ‘lekkers’ – tijdelijk voorhanden was, dan was maat houden niet ons sterke punt. Ons brein is daarop geprogrammeerd, want op die savanne kon het lang duren voordat de volgende lekkernij gevonden zou worden.

Nu lijkt het mij niet verstandig als u deze wetenschappelijke inzichten van dr. Swaab voortaan als excuus gebruikt voor overmatige consumptie. Wel werd ons tijdens de meeting met de professor duidelijk dat het rigoureus van de ene op de andere dag stoppen met stevige inname van bijvoorbeeld koekjes of chocolade echt heel lastig is. Lichaam en brein hebben daar, na tienduizend jaar van programmering, moeite mee. Dus bent u gewoon om elke dag vier repen chocolade te eten, doe het uzelf en uw brein niet aan om ‘cold turkey’ te stoppen. Ga eerst naar drie en dan naar twee tot maximaal één, dan blijft de omzet van de chocolade-leden van de VBZ ook op peil.

Het verhaal over hersenen en genieten staat niet op zichzelf. Voor consumenten en ondernemers was de lockdown enorm beperkend. Nu het land weer stap-voor-stap opengaat, beseffen we hoe belangrijk het genieten van kleine dingen is. Smakelijke producten, maar ook de zon, hogere temperaturen, naar buiten kunnen. Daar snakten velen naar. Dat de horecabeperkingen opgeheven worden, is goed voor café’s en restaurants en ook voor de zoetwarenindustrie. Met name VBZ-leden die sterk afhankelijk zijn van out-of-home kunnen opgelucht ademhalen. Ik hoop dat met name bedrijven die enorme klappen hebben gekregen, de kans krijgen om zich te herstellen.

Hoe ziet onze wereld er na de lockdown uit? Bedrijven hebben de voordelen van thuiswerken gezien. Het lijkt er op dat hybride werken – een mix van thuis en op de zaak – de toekomst heeft. Ik heb bij sommige VBZ-leden al gezien dat zij hun kantoortuinen deels anders inrichten en meer ruimte maken voor ontmoeten. De gedachte: op kantoor kom je vooral om te ontmoeten en te overleggen, thuis werk je aan andere zaken. Je hoeft geen hersenwetenschapper te zijn om in te zien dat het sociaal contact met collega’s op kantoor ook belangrijk is voor ons welbevinden en geluk. Het is goed om te zien dat VBZ-bedrijven zich actief oriënteren op de toekomst van werken.

Met de zomer en met wat ontspanning in het vooruitzicht hoop ik wel dat er op één plaats in Nederland keihard wordt doorgewerkt en dat is aan de formatietafel in Den Haag. We hebben in het post-Covid tijdperk snel een nieuwe regering nodig die actief aan de slag gaat om de schade op te ruimen en het economisch herstel te bevorderen.

Bron: Consudel, juni 2021