icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 30 okt 2020

Frietjes gezonder dan yoghurt? Het nieuwe 'stoplicht' voor voeding heeft ook nadelen

Snel en gemakkelijk kiezen voor gezonde producten? De Nutri-Score moet ons hier binnenkort bij gaan helpen. Maar hoe behulpzaam is die score? Voedingswetenschapper Hella van Laer vertelt over het label dat in België al is ingevoerd.

Wat is de Nutri-Score? 

Hella van Laer: ,,De Nutri-Score is ontwikkeld door Santé Publique France (het Franse RIVM, red.). Het logo geeft ons informatie over de voedingswaarde en staat op de voorkant van de verpakkingen van voedingsmiddelen. De Nutri-Score wordt weergegeven in een kleurenschaal met vijf letters van A tot E: de groene A en B geven aan dat het om gezonde producten gaat, de rode D en E staan op voedingsmiddelen waarvan de consumptie beperkt moet worden. De formule achter de kleurencodes houdt rekening met voedingsstoffen die vermeden moeten worden (zoals te hoge energiewaarden, te veel suikers, verzadigde vetten en zout) en met zaken die we meer zouden moeten eten (zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten). Hoe meer gezonde elementen een product heeft, hoe beter de score.”

Helpt zo’n score om gezonder te eten? 

,,Het is een stap in de goede richting om consumenten wegwijs te maken. Maar een label is uiteraard niet voldoende om tot grote gedragsveranderingen te komen. Allerlei factoren hebben invloed op ons eet- en aankoopgedrag. Denk maar aan de invloed van reclame, hoe ons brein directe behoeftebevrediging nastreeft, slimme voedingsmarketing, jarenlange gewoontes... Daarnaast hebben we de neiging om meestal dezelfde producten in ons winkelkarretje te leggen. Dat doen we op automatische piloot. Mensen die al bewust met voeding bezig zijn, zullen wel geholpen zijn met de Nutri-Score, want je hoeft niet altijd die kleine lettertjes op de verpakking te lezen. In één oogopslag kun je zien of een product al dan niet een gezonde(-re) keuze is.”

Waarom staat de score niet op elk product?

Bij de huismerken van de Belgische Aldi en Lidl staat hij bijvoorbeeld nergens op? ,,Ongeveer twee jaar geleden heeft de Belgische overheid besloten de Nutri-Score te ondersteunen, maar het is in België niet wettelijk verplicht hem te vermelden op ieder voedingsproduct. Bovendien ondersteunen niet alle landen de Nutri-Score. Zo doet Italië niet mee omdat te veel van hun traditionele voedingswaren zoals olijfolie, Parmezaanse kaas en parmaham slecht scoren met dit label. En dat terwijl het mediterrane dieet als gezond en evenwichtig wordt beschouwd, tenminste als je je houdt aan kleine, evenwichtige porties.”

Is de Nutri-Score dan niet misleidend voor de consument als een pak diepvriesfriet een A-score heeft? 

,,De Nutri-Score is bedoeld om producten uit dezelfde categorie makkelijk te vergelijken, maar hij houdt geen rekening met portiegrootte, de aanwezigheid van additieven, de aanwezigheid van allergenen, eventuele verwerking van het product voor consumptie... Met deze dingen moet je dus zelf nog rekening houden om gezonde keuzes te maken. Aardappelen zijn op zich een gezond product, maar de Nutri-Score houdt er geen rekening mee dat je ze ook nog kunt frituren.”

De Nutri-Scores lopen ook niet altijd gelijk met het advies uit de omgekeerde voedingsdriehoek (De Vlaamse Schijf van Vijf, red.). Wordt het de consument zo niet te ingewikkeld gemaakt? 

,,De omgekeerde voedingsdriehoek en een voedingslabel zijn twee verschillende dingen en streven ook verschillende doelen na. De omgekeerde voedingsdriehoek geeft aanbevelingen over gezonde versus ongezonde voeding. De Nutri-Score helpt de juiste keuze te maken tussen een betere of slechtere variant van eenzelfde product. Beide vullen elkaar aan en het is aan de consument om zijn gezonde verstand te gebruiken. Iedereen weet dat het niet gezond is om alleen maar cola light te drinken en snoepjes te eten. Af en toe eens vis of yoghurt eten is natuurlijk wel goed, en dan is het makkelijker voor de consument om een product uit de rekken te halen dat een betere score heeft.”

Is er een alternatief voor de Nutri-Score om als consument zonder al te veel gedoe een gezonde keuze te maken? 

,,De Nutri-Score staat niet op elk product en daarom kan een app zoals SmartWithFood een goed hulpmiddel zijn. Hiermee kun je elk voedingsproduct scannen en krijg je te zien welke Nutri-Score het heeft én welke eventuele gezondere keuzes het alternatief zijn. Een handige app als je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar uiteindelijk moet je zelf je totale eetpatroon over de hele dag bekijken. Voedingswaren met een A-score kopen en deze dan altijd frituren is en blijft ongezonder dan af en toe eens een koekje eten in een evenwichtig voedingspatroon met vooral groenten, fruit, vezels en gezonde vetten.”

Lees hier het artikel in De Gelderlander.

Bron: De Gelderlander, 22 oktober 2020