icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Geen Quarantaineplicht meer

Mensen die contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus hoeven vanaf vandaag niet meer in quarantaine. Ook vervalt het advies om op drukke plekken een mondkapje te dragen. Dat heeft het kabinet dinsdagmiddag besloten na advies van het RIVM.

Mensen die Nederland inreizen hebben bovendien geen gezondheidsverklaring meer nodig. Ook het zelftestadvies direct na aankomst en op de vijfde dag na aankomst vervalt voor reizigers.

De versoepelingen gaan woensdag 20 april in. De mondkapjesplicht in vliegtuigen en op vliegvelden na de controle bij de douane blijft.Ā Het RIVM stelt dat quarantaine in dit soort gevallen weinig bijdraagt aan de bestrijding van het coronavirus. Daarnaast heeft de maatregel grote maatschappelijke gevolgen. Het kabinet is het daarmee eens.

De basismaatregelen blijven wel van kracht, zo meldt het kabinet. Dat houdt in dat hygiƫnemaatregelen zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, thuisblijven bij klachten en zorgen voor voldoende frisse lucht nog steeds worden aangeraden.
Hetzelfde geldt voor het dringende advies om je te laten vaccineren tegen COVID-19 en (indien geadviseerd) een herhaalprik te halen. Ook blijft het dringende isolatieadvies van minimaal vijf dagen bij een positieve zelftest bestaan.

Volgens het kabinet is het belangrijk om waakzaam te blijven. Het is mogelijk dat het aantal besmettingen met het coronavirus in het najaar weer oploopt.

Bron: Nu.nl, 19 april 2022

Klik hier voor meer nieuwsberichten