icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 20 mei 2020

Geen verplicht voedselkeuzelogo voor de EU

Er komt geen verplicht voedselkeuzelogo, zoals Nutri-Score, voor de Europese Unie (EU). Dat zei Eurocommissaris Stella Kyriakides op 11 mei. De EU streeft wel naar uniforme etikettering, maar zal niet voorschrijven welk voedselkeuzelogo op de verpakking moet.

Pleidooi voor Nutri-Score

In februari meldde Kyriakides nog dat ze met een voorstel zou komen over een voedselkeuzelogo, en dat ze nog niet wist welk logo dat dan zou moeten worden. Begin mei stuurde een Europese groep van 40 consumentenorganisaties, beleidsmakers en fabrikanten nog een voorstel om Nutri-Score op te nemen als verplicht voedselkeuzelogo voor de EU. Met de uitspraak van Kyriakides is dit nu van de baan.

Wat nu?

Mogelijk gaan fabrikanten alsnog onderling besluiten om één logo zoals Nutri-Score in te voeren. Maar misschien komt er geen voedselkeuzelogo, of komen er juist diverse voedselkeuzelogo’s op de markt. Italië heeft in elk geval al een voorstel gedaan voor een ander logo, NutrInform. Dit is in de vorm van een batterij, en laat de consumenten zien hoeveel het product bijdraagt aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. Maar wat gaat de Nederlandse overheid doen, die al had gekozen om Nutri-Score na aanpassing in te voeren? Alles is nog onduidelijk.