icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 20 aug 2020

Gevolgen van corona voor Pensioenfonds Zoetwaren

De dekkingsgraad van vrijwel alle pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen weken fors gedaald. Ook Pensioenfonds Zoetwaren merkt de financiële gevolgen. De beleidsdekkingsgraad is eind maart gedaald naar 103,6% (eind februari was dit 105,0%).

Waarom daalt de beleidsdekkingsgraad zo sterk?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden over laatste 12 maanden. De dekkingsgraad is in maart gedaald naar 92,6% (was eind februari 99,2%). Dat is een daling van 6,6%. Deze daling komt doordat de beurzen flink zijn geraakt door de onzekerheid rondom het coronavirus. Pensioenfondsen zijn grote beleggers. Wij hebben dus ook last van koersdalingen. De rente is bovendien nog steeds laag, dat is ook slecht voor onze financiële situatie.

Wat doet Pensioenfonds Zoetwaren?

Op korte termijn hebben de financiële ontwikkelingen een groot effect. Maar voor ons als Pensioenfonds is beleggen een zaak van de lange termijn. Ons beleggingsbeleid is gericht op een gezonde financiële situatie op de lange termijn. Wij bekijken daarom steeds of ons beleggingsbeleid passend is en voldoet aan onze langetermijn beleggingsdoelstellingen. We hebben onlangs nog vastgesteld dat er - ook nu -  geen aanleiding is om ons beleid aan te passen.  

Hoe nu verder?

Het is moeilijk te zeggen wat de verdere gevolgen van het coronavirus zijn voor de financiële wereld. Vooralsnog blijft ons huidige beleggingsbeleid van kracht. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet.

Doordat de beleidsdekkingsgraad  daalt, is de kans zeer klein dat wij de komende periode uw pensioen kunnen verhogen. Als deze daling verder en langer doorzet wordt de kans groter dat wij op termijn de pensioenen moeten verlagen.

Om te bepalen of we de pensioenen moeten verlagen, kijken we naar de beleidsdekkingsgraad aan het einde van het jaar. Dat is nu dus nog niet aan de orde, maar  houd er wel rekening mee dat dit in de toekomst misschien moet gebeuren.