icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 23 sep 2021

Handvatten om cybersecurity aan te pakken

De cyberaanval bij Bakkers Logistiek begin dit jaar staat sommige van onze leden nog vers in het geheugen. Deze hack had naast directe gevolgen voor Bakkers Logistiek ook effect op bedrijven uit onze sector. Producten konden niet tijdig geleverd worden en bedrijven liepen hierdoor achterstand op.

Maar het kan nog erger, wat als uw eigen bedrijf gehackt wordt! Dit heeft vergaande vervelende effecten zoals onder andere het verlies van gevoelige gegevens en hoge kosten om de gestolen gegevens te herstellen. VBZ vond het tijd om onze leden te laten bijpraten over cybersecurity-bewustzijn.

Fysieke bijeenkomst

Dit gebeurde vorige week tijdens een netwerkmiddag genaamd Laat u niet hacken. Dit was tevens weer de eerste fysieke bijeenkomst die VBZ organiseerde na een meetingstop van bijna 1,5 jaar.

In klein gezelschap 21 enthousiaste deelnemers werden we ontvangen in het volledig geautomatiseerde distributiecentrum (DC) van SPAR in Waalwijk.  

John van der Ent, Algemeen directeur vertelde ons over de nieuwe weg die de SPAR is ingeslagen en waarmee ze voet aan de grond hebben gekregen in de hele wereld. Zo zijn er op dit moment meer dan 13,500 SPAR winkels in 48 landen met een winkelomzet van € 39,8 miljard aan omzet. SPAR Nederland heeft ruim 450 Spar winkels en de medewerkers doen er iedere dag alles aan om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. Vandaar dat SPAR zichzelf geen supermarkt noemt maar convenience store.

Weerbaar maken tegen cyberaanvallen

Marcel Jutte, Managing Director van Hudson Cybertec vertelde de aanwezigen over de gevaren van cyberaanvallen en wat bedrijven kunnen doen om zich hier tegen te beschermen. Hij toonde aan de hand van voorbeelden aan welke aanvallen er zijn en wat de gevolgen hiervan zijn, sommige met desastreuse effecten. Ook gaf hij aan dat het vrij makkelijk is om bij bedrijven in het computernetwerk in te breken. Want bij wie komt het nu op dat bijvoorbeeld de monteur van de printer zo een usb stick in het netwerk kan pluggen en op die manier allerlei vertrouwelijke informatie kan downloaden? Aan het einde van zijn presentatie gaf hij de groep een aantal handvatten waarmee men direct aan de slag kan gaan om de cyberweerbaarheid in eigen bedrijf aan te pakken.

Handvatten om cybersecurity aan te pakken

Klik hier voor het overzicht van de te nemen maatregelen.

Volledig geautomatiseerd DC SPAR

Na de presentatie kreeg de groep een indrukwekkende en verkoelende rondleiding in het DC van SPAR. Daar is in 2018 het magazijn, dat voorheen van Xenos was, in gebruik genomen voor de opslag en het verzamelen van 4.500 langzaam lopende KW-artikelen. Door het verplaatsen van deze 4.500 KW-artikelen is er ruimte in het DC vrijgekomen die ingezet is om de koelcel te vergroten met 1.500 m². Dit laatste heeft de groep aanwezigen gemerkt want het was aardig fris tijdens de rondleiding. De ingebruikname van dit volledig geautomatiseerde magazijn heeft ervoor gezorgd dat SPAR nog efficiënter te werk kan gaan, een hogere servicegraad kan realiseren en door uitbreiding van het aantal pick locaties, een breder en dieper assortiment kan bieden. Daarnaast heeft de automatisering tot een verbetering van ergonomisch werken geleidt en is arbeidsveiligheid vergroot. Het aantal m² opslag van het DC is 37.400 m². 

De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje waarna we huiswaarts keerden terugkijkende op een geslaagde middag.

VBZ Cybersecurity bijeenkomst 14 september 2021