icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 08 apr 2021

Hard nodig: goed gevoel voor ondernemerschap

Het gebrek aan gevoel voor ondernemerschap van de nieuwe Kamerleden. Is het komende Kabinet positief nieuws voor ondernemend Nederland?

Klik hier om de Consudel column te downloaden.

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Met de verkiezingen achter de rug is nu de (in)formatie in volle gang. Het ligt voor de hand dat we een kabinet krijgen met tenminste twee winnaars aan boord: VVD en D66. Of dat positief is voor het ondernemersklimaat in Nederland, valt nog te bezien. 
Het lijkt erop dat mijn stemadvies in de vorige blog goed is opgevolgd, want met de winst van de VVD lijkt de kans op invoering van de suikertaks kleiner. Aan de andere kant: met een sterkere D66 in de regering groeit de steun voor de taks.
 
Het is koffiedik kijken wat precies de lijn wordt die we in Nederland op de middellange termijn gaan zien. Ik denk dat een groot deel van onze achterban – tachtig procent is MKB – het met mij eens is dat er deze keer geen duidelijke ondernemerspartij op het stembiljet stond. De VVD lijkt niet meer de traditionele voorvechter te zijn van het vrije ondernemerschap, dus dat was lastig kiezen in het stemhokje. We zien ook dat de middenpartij CDA het lastig heeft – tijd voor een herpositionering.
 
Een bedenkelijke ontwikkeling is dat het gros van de nieuwe Kamerleden nog nooit echt heeft ‘gewerkt’. Ze hebben dikwijls een loopbaan als ambtenaar achter de rug, vaak ook als politiek assistent. Dat zijn jobs waarin je prima leert om mooie notities te maken, maar gevoel voor ondernemerschap krijg je daar niet mee. Sommigen komen uit de zorg, anderen uit het onderwijs. Eerlijk en respectabel werk, zeker. Maar ze hebben geen idee wat het is om van Verlies & Winst te leven. Of wat het betekent als je omzet – door Covid-19 of door marktomstandigheden – terugloopt, je winst verdampt en je niet weet of je je medewerkers aan het werk kunt houden.
 
Waarom is dat nu relevant? Omdat die ervaring essentieel is om de komende tijd verstandige besluiten te nemen over zaken die ondernemend Nederland aan gaan. Economisch herstel komt alleen als ondernemen de ruimte krijgt en bedrijven omzet en winst draaien. Daar helpt een houding niet bij zoals ik die onder meer aantrof bij onder meer de PvdA, die de 41 miljard euro voor regeerplannen doodleuk bij het bedrijfsleven dacht te halen. Dat is de zorgwekkende rode draad in een aantal partijprogramma’s: geld om tekorten aan te zuiveren wordt ‘opgehaald’ bij de bedrijven.
 
Het uithollen van de winstgevendheid gaat hoe dan ook ten koste van het vermogen van bedrijven om te investeren, om mensen aan het werk te helpen en te houden, om te vergroenen en bij te dragen aan een belangrijk onderwerp als duurzaamheid en tegengaan van klimaatverandering. 
 
Kom niet aan met het verhaal over multinationals die alsmaar belasting ontwijken. Het gros van de ondernemers, van de slager om de hoek tot het bouwbedrijf en de fabrikant van koek en snoep, heeft niet die mogelijkheid. MKBondernemers betalen keurig belasting.
 
Dat zijn bespiegelingen voor de langere termijn – voor het ondernemersklimaat dat we nodig hebben om de Nederlandse economie weer volop aan de praat te krijgen. Voor de korte termijn mag ik vooral hopen op voortvarend vaccineren, op ‘t terugdringen van het virus. We leven de komende weken tussen hoop en vrees: wordt het na het ingaan van de zomertijd mogelijk om de terrassen te openen, de avondklok op te heffen en de kassa van ondernemend Nederland weer te laten rinkelen? Of moeten we nog een keer de tanden op elkaar zetten om de derde golf en zelfs het zwarte scenario doorstaan?
 
PS: Kamerleden die daadwerkelijk willen kennismaken met ondernemerschap, nodig ik hierbij uit voor een geheel verzorgde stageweek bij één van onze VBZ-bedrijven. Aanmeldingen zie ik graag tegemoet.

Bron: Consudel, april 2021