icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Het griepvirus grijpt om zich heen

Bron: RIVM, 21 december 2022 : 

Dinsdag meldde het RIVM dat er is officieel een griepepidemie heerst in Nederland. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep flink toe.In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Dat melden verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland voor de tweede week op rij. Daarnaast komen steeds meer mensen met griepachtige klachten bij de huisarts. Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus.

Doorgaans spreken we in Nederland van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en minstens 10 procent van hen het griepvirus heeft.

Die grens is nu nog niet bereikt, maar toch stellen gezondheidsorganisatie Nivel en het RIVM dat de griepepidemie is begonnen. Veel mensen doen sinds de komst van het coronavirus vaker een zelftest. Minder mensen gaan daardoor naar de huisarts met griepachtige klachten. "Maar de toename is groot genoeg om te spreken van een epidemie."

Vanaf 3 oktober werd opnieuw een griepprik uitgedeeld. Het effect daarvan wordt volgens het RIVM rond februari volgend jaar bekend.

Ook aantal mensen met coronavirus neemt toe

Het aantal mensen met griep zal nog meer toenemen, verwacht het RIVM. "Als mensen met de kerstdagen weer veel bij elkaar komen, zal ook de griep meer mensen raken", zegt een woordvoerder.

Datzelfde geldt voor het coronavirus, want ook dat aantal besmettingen is gegroeid. De GGD meldt een stijging van 7 procent.

In verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest met 51 procent. Het aantal ziekenhuisopnames van mensen met COVID-19 steeg met 16 procent ten opzichte van de week ervoor.