icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 27 okt 2020

Het verhaal van Pally en 45 andere bakkerijen: ODE-geld in een bodemloze put

De discussie met ‘Den Haag’ over de alsmaar oplopende kosten voor de Opslag Duurzame Energie, kortweg ODE, blijft al onze aandacht vragen. Als VBZ leggen wij aan woordvoerders van alle partijen in de Tweede Kamer keer op keer uit waarom de kostenverhogende ODE-maatregelen vooral voor het MKB zo pijnlijk zijn. We merken dat onze volksvertegenwoordigers ODE een complexe zaak vinden. Onze branchegenoot Pally liet in de Financiële Telegraaf zien dat het ook weer niet zo moeilijk is: ODE gaat daar een hap uit de winst nemen van tonnen. Dat geld investeert Pally liever in moderne, zuinige ovens.

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

De gang van zaken rond de ODE is pijnlijk, vooral voor het MKB en dan in het bijzonder voor de 46 koekbakkerijen die zijn aangesloten bij de VBZ. Het gaat om energie-intensieve bedrijven, want om lekkere koekjes te bakken heb je veel warmte nodig. Zo ook bij Pally, waar jaarlijks maar liefst zo’n drie miljard biscuitjes de deur uit gaan. Veel van die biscuits gaan naar de UK, daar verdient Pally het grootste deel z’n geld. De onvoordelige valutakoers van het Engelse pond holt de marges helaas behoorlijk uit, vertelt Pally-directeur Martijn Koenders in het verhaal. De naderende Brexit, met of zonder deal, kan de zaken nog slechter laten uitpakken. De toch al bescheiden winst wordt bij dit bedrijf normaal gesproken geheel geherinvesteerd, daar doet een goede ondernemer als Pally-directeur Martijn Koenders heel goed aan. Hij stopt z’n winst in efficiëntere chocolademachines, zuiniger ovens en andere energiebesparende maatregelen. Want grote bakkerijen als Pally zijn energie-intensief, meldt Koenders: “Zo’n 1,5 miljoen kuub gas per jaar gaat erdoor.”
 
Waar zit de pijn? In de alsmaar oplopende kosten voor ODE. De stijgingen bij Pally en de 45 andere grote bakkerijen in Nederland betreffen soms wel 250 tot 280 procent. Dat levert zo langzamerhand een kostenpost op die het concurrentievermogen aantast. Het vermogen om te herinvesteren en competitief te blijven is in het geding. Om in Telegraaf-termen te blijven: de noodklok wordt geluid! 
 
Waar gaat al dat geld (Koenders gaat uit van minimaal €200.000 in 2025) heen? Naar de subsidiepot SDE++ van de overheid. Een pot die voor bedrijven als Pally en de andere grote bakkerijen niets minder dan een bodemloze put is. Zij kunnen immers niet profiteren van de SDE-subsidies, die vooral naar heel grote bedrijven gaan.
 
Op de vraag van de Telegraaf-journalisten – “wat dan?” – was Martijn Koenders klip en klaar. “Pas het belastingtarief voor onze sector aan, of sta toe dat voorstellen voor maatwerk - zoals in mijn geval bijvoorbeeld een nieuwe, elektrische oven die nu nog 3 tot 4 ton per jaar duurder uitvalt dan een gasoven - in aanmerking kunnen komen voor SDE-subsidie.”
 
Daar kan ik mij, namens al die andere getroffen bedrijven, alleen maar bij aansluiten. Breng de bijdrage aan de ODE terug naar redelijk proporties en stel ons in staat om te blijven investeren. En denk ook aan de mogelijkheid van maatwerk, bij investeringen die overduidelijk de energieconsumptie terugbrengen.
 
Met deze duidelijke taal, met deze luide noodkreet, blijven wij van VBZ politiek Den Haag bestoken. En met nog andere boodschappen, die meer met de Covid-19-crisis te maken hebben. Kan het ministerie van Volksgezondheid als een speer een lijst vrijgeven met gecertificeerde Covid-19-testcentra én de nieuwste, veelbelovende sneltesten beschikbaar maken? Onze VBZ-bedrijven willen hun medewerkers snel laten testen, om te voorkomen dat de fabrieken leeglopen door oplopende aantallen Corona-besmettingen. 

Klik hier om de column te downloaden.

Bron: Consudel, oktober 2020