icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 14 mei 2020

IMVO Convenant Voedingsmiddelen in Tweede Kamer besproken

Dit naar aanleiding van tv-uitzendingen van Keuringsdienst van Waarde over tomatenoogst.

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde besteedde in een serie afleveringen onlangs aandacht aan misstanden rondom arbeidssituaties in de groente- en fruitteelt in Zuid-Italië. Deels naar aanleiding van deze uitzendingen zijn er (opnieuw) kamervragen gesteld. Naast een reactie op de website, heeft de FNLI een brief voor minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) opgesteld ter ondersteuning van de beantwoording van de kamervragen. In deze reactie en brief laten wij weten de misstanden te betreuren en deze onacceptabel te vinden. De brief bevat verder informatie over de afspraken die leden hebben met toeleveranciers. Deze informatie is opgehaald bij de leden. Daarnaast onderschrijven wij in de brief het belang van IMVO-risicomanagement en onze inzet voor de versterking van IMVO beleid bij onze leden. Tot slot roepen wij in de brief de Nederlandse overheid op om de Italiaanse overheid aan te spreken op de misstanden.

En gekeken naar de gedeelde wet- en regelgeving op Europees niveau omtrent arbeidsmisstanden, moeten andere EU-lidstaten Italië blijven wijzen op dit belang.

Bron: FNLI, 12 mei 2020