icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 26 nov 2020

Klankbord bijeenkomst nieuw systeem productverbetering

Laat uw stem horen bij het ministerie van VWS om mee te praten over productverbetering! De online klankbordsessie vind plaats op 8 december, 9.30-16.00 uur.

Graag nodigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) u uit voor een online klankbordbijeenkomst over productverbetering op dinsdag 8 december 2020. De digitale klankbordbijeenkomst start om 9.30 en eindigt om 16.00 uur.
De online sessie is bedoeld voor vertegenwoordigers vanuit koepels, producenten en retailers voor de productgroepen: brood en broodvervangers, kaas, banket en zoetwaren, broodbeleg, oliën en vetten (broodsmeersels en bereidingsvetten), maaltijden, frisdranken, ontbijtgranen en visproducten.

Nieuwe aanpak Productverbetering

Zoals u mogelijk weet, werkt de Rijksoverheid sinds begin 2019 aan de ontwikkeling van een nieuwe aanpak voor productverbetering. De nieuwe aanpak voor productverbetering bestaat uit meerdere onderdelen:

  1. Er worden voor een groot aantal productgroepen criteria uitgewerkt. De criteria bestaan uit een indeling in productgroepen (met subgroepen) en voor elke productgroep (subgroep) grenswaarden (trapsgewijs) voor diverse voedingsstoffen (zout, suiker, verzadigd vet);
  2. Prikkels (incentives) worden uitgewerkt en gehanteerd om bedrijven te stimuleren productverbetering door te voeren op basis van de gestelde criteria;
  3. Doelstellingen worden opgesteld en een passende monitoring en tussenevaluaties ontwikkeld;
  4. Voor de nieuwe aanpak wordt een uitvoeringsorganisatie ingericht om de aanpak na invoering operationeel uit te voeren.

Proces

Eerder dit jaar heeft de overheid klankbordbijeenkomsten en een internetconsultatie gehouden over de nieuwe aanpak voor productverbetering, waarbij voor een aantal productgroepen (zuivelproducten, zuivelvervangers, soep, sauzen, vleesbereidingen, vleesvervangers, hartige snacks) criteria waren uitgewerkt in voorstellen voor productgroepindeling en grenswaarden voor zout, suiker en verzadigd vet.

Momenteel worden criteria uitgewerkt voor andere productgroepen: brood en broodvervangers, kaas, banket en zoetwaren, broodbeleg, oliën en vetten (broodsmeersels en bereidingsvetten), maaltijden, frisdranken, ontbijtgranen en visproducten.

Doel klankbordbijeenkomst

Graag leggen we een voorstel met criteria voor deze productgroepen aan u voor tijdens de digitale bijeenkomst op 8 december a.s.

Op de website van de overheid is informatie te vinden over de nieuwe aanpak voor productverbetering.

Programma

De klankbordbijeenkomst zal plaatsvinden via de online vergadertool Webex. Na aanmelding ontvangt u de juiste link(s). Het online programma bestaat uit een plenair deel met toelichting op de aanpak, de criteria, de doelstellingen en de incentives. Daarna volgen drie ronden met parallelsessies voor de verschillende productgroepen.

Plenaire deel voor alle deelnemers

09.15 – 09.30 uur   ‘digitale inloop’ in vergadertool Webex via de vooraf verstrekte link
09.30 – 09.40 uur   welkom
09.40 – 10.30 uur   toelichting aanpak productverbetering
10.30 – 11.00 uur   toelichting methodiek criteria
11.00 – 11.15 uur   vragen

Parallelsessies per productgroep

  • Sessie 1 | 11.30-12.20 uur | A: brood en broodvervangers | B: visproducten | C: vetten/oliën (smeersels en bereiding)
  • Sessie 2 | 13.30-14.30 uur | A: broodbeleg zoet/hartig | B: frisdranken | C: kaas
  • Sessie 3 | 14.45-15.45 uur | A: banket en zoetwaren | B: maaltijden | C: ontbijtgranen

Aanmelden

PR-bureau HvdM organiseert de bijeenkomst voor het ministerie van VWS. We verzoeken u vriendelijk zich uiterlijk vrijdag 4 december 2020 aan te melden bij Donja Yzenbrandt, via d.yzenbrandt@hvdm.nl, of 0622551323.

We horen ook graag welke sessie(s) u wilt bijwonen. U ontvangt dan tijdig de Webex-link(s) naar de aangegeven sessie(s).