icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 10 mrt 2022

Lobby extreme prijsstijgingen en beschikbaarheid energie en grondstoffen

De inval van Rusland in Oekraïne heeft twee weken geleden plaatsgevonden. Hierdoor raakt onze maatschappij ontwricht en zien we een snelle stijging van gas en elektra prijzen en van de grondstoffen.

Deze oorlog baart ons ernstige zorgen. Het heeft invloed op de beschikbaarheid van grondstoffen voor onze branche. Het meest duidelijk komt dit tot uiting in de graanprijzen maar ook in de beschikbaarheid (en prijzen) van zonnebloemolie, raapzaadolie, zonnebloemlecithine, honing, eieren en daarbij het tekort aan suiker uit West Europa. 
 
VBZ zet zich op dit moment in om te lobbyen bij het ministerie van Landbouw voor een (Europese) subsidie op graan en bij het ministerie van Financiën op een vermindering van belastingen op gas en elektra. Ook brengen we de komende tekorten onder de aandacht bij het ministerie. Daarnaast zijn we in overleg met VNO-NCW om deze initiatieven te ondersteunen om de levensmiddelenbranche te beschermen en zo ook de voedselvoorziening van Nederland op peil te houden.
Voor u allen staat er een zware opdracht voor de deur om de prijsstijgingen ook bij de retailers geaccepteerd te krijgen.
 
Heeft u vragen of wilt u overleggen aarzel dan niet met mij contact op te nemen via vbz@vbz.nl.

Theo Heere
Directeur VBZ