icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 01 dec 2020

Na de tweede golf: kosten, baten en hoofdpijndossiers

Terwijl zo’n 60 procent van de producenten van koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten door de coronatijd omzetdalingen heeft, proberen wij als VBZ oplossingen aan te dragen voor ander onheil. Bij minister Wiebes pleiten we voor een praktische en effectieve besteding van ODE-gelden. Ook moet er een oplossing komen voor de onverzekerbaarheid van zonnepanelen op bedrijfspanden.
 

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Toen ik de cijfers van het recente corona-onderzoek onder de VBZ-achterban onder ogen kreeg, had ik even een licht gevoel van optimisme. Zo lijkt het geruststellend dat 80 procent van de bedrijven niet in financiële problemen komt. Gelukkig, maar ho even. Dit betekent ook dat 20 procent ze in enige mate wél verwacht. En als je weet dat de peiling is gedaan net vóór de tweede semi-lockdown, dan zijn de cijfers vrijwel zeker aan de optimistische kant. Dat geldt vermoedelijk ook voor de omzetontwikkeling in Nederland in het derde kwartaal ten opzichte van deze periode in 2019: gemiddeld -4,9 procent voor de hele VBZ-achterban, -23 procent voor OOH. Treurige cijfers!

Ook toont het onderzoek aan dat het verzuim en de afwezigheid onder zowel kantoor- als productie/distributiepersoneel verder is toegenomen. Van bedrijven hoor ik dat productieschema’s danig in de war worden geschopt doordat veel medewerkers ziek zijn of tijdelijk in quarantaine moeten omdat een gezinslid positief getest is of omdat er contact is geweest met een coronapatiënt. Als je als bedrijfsleider de pech hebt dat de verzuimpiek vooral operators aan de lijn treft, dan sta je voor een grote uitdaging. Bij sommige bedrijven worden daardoor productievolumes niet gehaald. Andere besluiten te focussen op hardlopers onder de producten, waarbij een ander deel van het assortiment – vaak met meer marge – het slachtoffer wordt. Met alle gevolgen van dien voor de inkomsten en rendementen.
Onze oproep aan de minister van Volksgezondheid is dan ook om de levensmiddelensector niet alleen bij testen aan te merken als vitale industrie, maar straks ook bij het vaccineren. Snel kunnen testen en voorrang krijgen bij testlocaties geldt wat ons betreft ook voor de arbeidsmigranten die sommige van onze VBZ-bedrijven hard nodig hebben: als je anderhalve week moet wachten voordat je weet of een groep Polen je productie of distributie kan redden, dan is dat desastreus voor je continuïteit.

Niet alleen aan de inkomstenkant zijn knelpunten, ook bij de uitgaven, de kosten. Over de ODE heb ik mij al vaker druk gemaakt, met name dat MKB-bedrijven giga-bedragen bijdragen, maar vrijwel niet profiteren van de klimaatsubsidiegelden. Met de deadline van 1 december in zicht stelde wij als VBZ aan het ministerie van Financiën voor dat MKB-bedrijven het topdeel van de ODE-heffing niet moeten afdragen. Het geld blijft bij de bedrijven – mits ze het besteden aan maatregelen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken zoals isolatie, efficiëntere processen en mogelijke plaatsing van zonnepanelen. Ben ik optimistisch dat ons idee wordt overgenomen? Nee. De beantwoording van recente Kamervragen over dit onderwerp door de minister was opvallend ontwijkend. Ze zullen er volgend jaar eens naar kijken, luidde de boodschap in het kort.
Die zonnepanelen blijken voor veel ondernemers in onze branche een enorm hoofdpijndossier. Daarnaast hebben verzekeraars al de premies voor opstal- en schadeverzekeringen enorm verhoogd, met 25 tot wel 50 procent. Daarbij weigeren verzekeraars massaal panden te verzekeren waar zonnepanelen op worden geïnstalleerd. Zij willen het opstal niet verzekeren, of alleen tegen gigantische premiestijgingen van soms wel 300 procent.

De opstelling van verzekeraars is schadelijk voor bedrijven, maar in feite voor de hele samenleving. De lastenverzwaring door de hoge premies mag de pot bij verzekeraars flink spekken, maar treft de winstgevendheid van bedrijven hard. Daarnaast is de schijnbare onverzekerbaarheid van panden met zonnepanelen dodelijk voor de animo om duurzaam in zonne-energie te investeren en energiekosten en CO2-uitstoot omlaag te brengen. En dat kan niet de bedoeling zijn!

Klik hier om de column te downloaden.

Bron: Consudel, november 2020