icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 24 aug 2021

Nieuwe uitdagingen in (bijna) post-Covid tijd

Met de dreiging van de Covid-19 Delta variant boven ons hoofd hangend, spelen er meer zaken in de zoetwarenindustrie. In zijn column in vakblad Consudel schrijft Theo Heere over de lage beschikbaarheid van grondstoffen en stijging in grondstofprijzen.

Lees hier de Consudel column, editie juli/augustus 2021 

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Nederland probeert vakantie te vieren, maar de dreiging van de Delta-variant en de regels en beperkingen maken het niet eenvoudig. We zijn nog niet zomaar van de pandemie af. Intussen spelen er zaken die bedrijven in de zoetwarenindustrie zorgen baren.
 
Zo zien we dat de grondstofprijzen stijgen. De beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen is laag en dat leidt tot schaarste en een hogere prijs op de wereldmarkten. Daar hebben veel bedrijven last van, met prijsverhogingen voor tal van niet-food producten als gevolg. Ook in de voedingsmiddelen zien we de effecten. Stijgende graanprijzen zorgen dat het brood en dus ook koek duurder wordt – hoeveel duurder zal afhangen van hoeveel de bakker en supermarkt aan de klant gaat doorberekenen.
 
In de zoetwarenindustrie zien we sterke stijgingen en beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, bijvoorbeeld van suikervervangende grondstoffen. Dat heeft als vervelend bij-effect dat ondernemers die bezig zijn met innovatie om het suikergebruik te reduceren, hinder ondervinden bij het herformuleren van hun producten. Volgens een bericht in het FD proberen supermarkten de prijsstijgingen van levensmiddelenproducenten niet door te rekenen aan de klant die brood koopt. Of dat houdbaar is, moeten we nog zien. Ik kan alleen maar hopen dat de retail op constructieve wijze omgaat met de onvermijdelijke prijsverhogingen die ook onze VBZ-leden zullen moeten doorvoeren.
Schaarste en – op termijn – prijsstijgingen zien we ook in de verpakkingen. De oorzaak is niet helemaal helder, maar de grote vraag uit de online retail zal ongetwijfeld een rol spelen. Elk besteld product moet immers verpakt worden voor verzending en bezorging. Er is een duidelijk tekort aan karton en ‘onze’ fabrikanten lopen de kans dat hun leverancier vertraagd levert, met alle gevolgen voor de logistiek. Wie een alternatieve leverancier vindt, zal ongetwijfeld een hogere prijs betalen. 
Zo worstelen we met meer zaken die direct of indirect het gevolg zijn van de pandemie. Waar we aanvankelijk dachten dat we rond de zomer vrijwel volledig verlost zouden zijn van Covid-19, blijken de laatste loodjes taai. Een terugkeer naar thuiswerken en nieuwe beperkende maatregelen maken fysiek samenkomen lastig. Dat speelt ook bij VBZ.
We hebben in september een fysiek event gepland bij Spar om het volledig geautomatiseerde DC te bewonderen en om elkaar te spreken over zaken als cybercriminaliteit. Het is lastig te voorspellen of en hoe deze bijeenkomst kan doorgaan. Hoe is de besmettingsgraad in Nederland in september en wat zijn de regels? Daarnaast maakt elke deelnemer terecht eigen afwegingen: voel ik mij prettig in een grote groep deelnemers? Uiteraard maken wij als VBZ zorgvuldige afwegingen bij de vraag of het event door kan gaan.
Volgens de laatste gegevens is het afwezigheidsverzuim in de industrie weer aan het oplopen door toedoen van de Delta-variant, wat nieuwe uitdagingen oplevert bij bedrijven. Een ontwikkeling die onderstreept dat we zo snel mogelijk een nieuwe, actieve en krachtdadige regering nodig hebben – dit land moet bestuurd worden!
 
Terwijl de vakanties in volle gang zijn, proberen we als VBZ de contacten met Den Haag warm te houden. Zo blijven we actief in contact met Kamerleden, onder meer om ze bij onze leden op locatie te laten zien wat consequenties zijn van Haags beleid – of het uitblijven daarvan door een haperend politiek systeem. Maar ook om te vertellen wat deze industrie in petto heeft op het gebied van innovatie en onze positie in het Nationaal Preventie Akkoord. Uiteraard zijn wij bij deze activiteiten mede afhankelijk van de bereidheid van bedrijven om als gastheer op te treden. Heeft u interesse, laat het ons weten.

Ik wens iedereen een fijne vakantie – doe energie op om in de komende maanden te ondernemen en om bestaande en nieuwe uitdagingen aan te gaan!

Bron: Consudel, augustus 2021