icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 23 feb 2021

Ondernemers schip in met zonnepanelen

De Telegraaf, 20 februari 2021: De daken van alle mkb-bedrijfspanden in ons land moeten zo snel mogelijk vol worden gelegd met zonnepanelen als het aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en aan de lokale Nederlandse overheden ligt. In theorie verdient dat zichzelf terug. De praktijk is heel anders. Verzekeraars waarschuwen voor een verhoogd brandrisico en hogere schadelasten.

Klik hier om het krantenartikel van de Telegraaf te downloaden.

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

De geur van chocolade in de fabriekshal van Steenland, Gouda, is het hele jaar door goed te ruiken. Vooral vanaf het begin van de zomervakantie, dan wordt de productie van met name chocolademunten voor december opgevoerd. Iets meer dan 60 vaste medewerkers krijgen dan hulp van ongeveer 40 uitzendkrachten. Bijna 90% van de chocolade die hier in Gouda wordt verwerkt, tot zo’n 60.000 tot 70.000 kilo per dag, eindigt in muntvorm. Het bedrijf is er wereldmarktleider in. De rest van de chocolade wordt gebruikt voor onder andere repen en plakken. Wie hier komt werken, komt gemiddeld tien kilo aan, zo wordt gezegd op de werkvloer.

Steenland levert zijn chocolademunten in eigen land aan Jamin, maar exporteert vooral: 95% gaat naar liefst 55 buitenlanden. Steenland zet daarmee ruim €17 miljoen per jaar om. Het bedrijf voert een zware concurrentiestrijd met Italiaanse chocoladeproducenten die met hun lagere (loon)kosten de Nederlandse markt al grotendeels in handen hebben. Directeur Bas Frequin besloot drie jaar geleden tot de aanschaf van zonnepanelen. „Wij hebben een plat dak waar volgens constructieberekeningen 1300 zonnepanelen op passen. Een jaar geleden is de aanschaf van de panelen afgerond. We hebben vanaf het begin een specialist in de arm genomen voor de installatie en voortijdig contact gezocht met onze verzekeraars. Het was namelijk een investering van een paar ton.”

Frequin kijkt er echter toch met een bittere smaak op terug. „Dit jaar moest onze brandverzekering herzien worden. De inspecteur meldde doodleuk dat mede vanwege de panelen onze premie 200% omhoog zou gaan.” De reden? Frequin: „Enerzijds gaf onze tussenpersoon aan dat volgens nieuwe regels elke individuele verzekering van de toezichthouders kostendekkend moet zijn. Ten tweede zijn er recent veel forse schademeldingen geweest die gekoppeld zijn aan zonnepanelen, dus gaat de premie omhoog.” Ook zijn er minder verzekeraars geïnteresseerd om dit soort risico’s te verzekeren, krijgt Frequin te horen van zijn tussenpersoon. „Ik kon 10% korting op de premie krijgen als ik de panelen uitzette en 20% als ik ze weer van het dak haalde. Mijn beoogde besparing plus subsidie was ongeveer €35.000, de extra premie is bijna hetzelfde bedrag. En bovendien is de verzekering - afgesloten bij een collectief onder leiding van Nationale Nederlanden - maar voor een jaar verlengd. Dus wie weet wat er volgend jaar gevraagd wordt?”

Negatieve beslissing

De 30 regionale energiestrategieën (RESsen) van de lagere Nederlandse overheden, plannen die op 1 juli afgerond zullen worden, zetten vol in op zonnepanelen op bedrijfsdaken, om de aanslag van de energietransitie op het landschap te beperken. „Maar als dit bekend wordt, gaat voor veel ondernemers de investeringsbeslissing negatief uitpakken”, stelt Frequin. „De overheid moet met de verzekeraars om tafel om iets te faciliteren, anders gaat de duurzaamheidssubsidie gewoon op aan premiestijgingen.” Het verhaal van Frequin staat niet op zichzelf. Ook ijsstadion Thialf in Heerenveen zit in hetzelfde schuitje en moest deze zomer de panelen uitzetten.

Joost Rekker, voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Bakkerijen, vertegenwoordigt ruim 70 industriële bakkerijen en bevestigt dezelfde problemen te zien. „Onder onze leden wordt dit probleem breed herkend.”
Bij zijn eigen bakkerijengroep Borgesius heeft hij zeven voetbalvelden aan daken bij negen bakkerijen, waar onder andere de bekende Zaanse Snijders vandaan komen. Hij geeft aan dat zijn daken stevig genoeg zijn, maar dat het probleem volgens verzekeraars schuilt ’in de isolatie onder het dakleer die met de toevoeging van elektriciteitskabels en panelen juist een brandversneller kunnen worden’.

Rekker geeft aan dat bij zijn bakkerijengroep de zonnepanelen nu door de discussie met de verzekeraars wordt tegengehouden. „Onze klanten eisen ook dat wij goed verzekerd zijn tegen brand om verstoringen op te kunnen vangen. En dat risico kunnen we niet zelf dragen. We hebben een keer een kleine brand gehad, toen was een locatie al bijna zeven weken uit de running.” Een patstelling noemt Rekker het. „Wij willen als bakkerijen graag meedoen aan de energietransitie. Alleen al bij de aangesloten brancheleden zijn al wel 50 voetbalvelden aan dak beschikbaar, maar zo kan het niet.”

Noodklok

Theo Heere van de branchevereniging voor koek, snoep en chocolade (VBZ) heeft veel mkb-leden en luidt de noodklok: „We krijgen veel ondernemers aan de lijn die graag willen verduurzamen met panelen maar voor wie verzekeraars dat onmogelijk maken.”

De ondernemers hebben reden tot klagen omdat ze een disproportioneel deel van de opslag duurzame energie betalen, een heffing op de energierekening, die gebruikt wordt om de subsidiepot te vullen voor duurzame energieplannen. De redenering daarachter was volgens de inmiddels vertrokken klimaatminister Eric Wiebes dat de bedrijven die heffing kunnen terugverdienen door te investeren in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. In de praktijk gaat die vlieger dus lang niet altijd op. Er komt nu op verzoek van de Tweede Kamer een onderzoek naar de verzekerbaarheid van zonnepanelen. Zo moet duidelijk worden welke factoren precies een rol spelen.

Meerdere politieke partijen maken zich grote zorgen over signalen van projecten die worden afgeblazen vanwege problemen rond het verzekeren. CDA-Kamerlid Agnes Mulder heeft in een toelichting op haar voorstel aangegeven dat het onderzoek duidelijk kan maken welke factoren de premies explosief doen stijgen. „We willen niet dat heel de ontwikkeling van zonnepanelen vertraagd gaat worden. Als we weten wat de hobbels zijn, dan lossen we ze misschien sneller op.” 

Wiebes liet afgelopen najaar weten geen hoofdrol te zien voor de overheid: „De branches moeten het doen. Uiteindelijk moeten zij veel scherper kunnen herkennen waar de risico’s zitten en hoe we een risicovolle situatie in een minder risicovolle situatie kunnen veranderen. Dan gaan de premies echt omlaag.” 
De VVD-bewindsman concludeerde echter ook alvast dat sommige dingen niet te verzekeren zijn. Linkse oppositiepartijen zien nadrukkelijk wel een rol voor de overheid. „Hier is ook een publiek belang in het geding. Namelijk de betaalbaarheid van duurzame energie”, zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. „Er ligt een rol voor de overheid om belemmeringen weg te nemen.” GL-Kamerlid Tom van der Lee vreest dat de premies niet omlaag gaan: „Wij kunnen wel wat doen om de risico’s te verkleinen. Daar hoort ook wat werk door de overheid bij.” Het ministerie laat vrijdag desgevraagd weten dat het onderzoek inmiddels is gestart. De resultaten worden rond de zomer verwacht.