icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open handleiding
Nieuws 14 nov 2019

Pally's ODE berekening en inspanningen CO2-reductie

Om te illustreren wat de impact van de ODE maatregel is op een MKB-bedrijf heeft VBZ Martijn Koenders, directeur van Pally Biscuits B.V. uit Nieuwegein gevraagd om twee vragen te beantwoorden. 

Lees hieronder wat de uitkomst van de ODE berekening voor Pally is, wat de impact van de voorgenomen maatregel zal zijn en welke inspanningen het bedrijf al geleverd heeft op het gebied van CO2-reductie.

Welke invloed heeft de ODE maatregel op de bedrijfsvoering van Pally qua concurrentiepositie en afdracht?

"De impact is tussen de € 175.000 en € 200.000 per jaar na de ingroei periode. Komend jaar is dit al rond de € 70.000 – € 80.000. Aangezien het kosten betreft gaat dit direct van de winstgevendheid af.

Aangezien 85% van de producten van Pally in het buitenland worden verkocht, en met name in omringende landen zoals UK, Ierland en Scandinavië zal onze concurrentiepositie ernstig verslechteren door deze en de samenloop met andere Nationale regelingen (zoals de WAB). Daar waar bijvoorbeeld in Engeland net het besluit tot het openen van een nieuwe Deep Coal mine is genomen gaan Nederlandse bedrijven, die zoals Pally reeds veel investeren in verduurzaming, verder belasten i.p.v. belonen voor de genomen stappen.

Wat zijn de reeds genomen inspanningen op het gebied van CO2-reductie?

"Een paar voorbeelden:

  • Pally gebruikt de restwarmte van compressoren om het warme water te genereren dat gebruikt wordt in de opslagprocessen. Hierdoor is een CV slechts als backup aanwezig en is het verbruik van gas omgezet naar verbruik van elektra.
  • Pally heeft sinds 2019 alle drie de ovens vervangen (op dit moment wordt de laatste oven vervangen), deze ovens zijn ongeveer 7% zuiniger dan de ovens die voorheen werden gebruikt.
  • Pally heeft een systeem ontwikkeld waardoor het vocht dat in de latere secties van de oven uit het deeg komt wordt teruggevoegd naar de eerste secties en daar wordt ingebracht. Dit spaart een zeer energieverslindende stoominstallatie uit en maakt gebruikt van terugwinning van vocht en warmte, effect was 10 graden Celcius verlaging op 180 graden bakruimte temperatuur.
  • In de nieuwe oven is een systeem aangebracht waardoor de verse bakruimtelucht niet meer ambient wordt aangezogen maar langs de schoorsteen, de verwachting is dat dit 35-80 graden voorverwarming gaat opleveren en daarmee een aanzienlijke besparing op gasverbruik.
  • Pally heeft een chocoladelijn geplaatst met revolutionaire techniek voor chocolateren. Hierdoor kan op een veel lagere temperatuur een goede kristallisatie worden verkregen, hierdoor is de hoeveelheid energie die hierbij nodig is zeker 15% lager dan het gemiddelde van de conventionele technieken.
  • In onze nieuwe oven zit voor € 150.000 aan meetapparatuur waardoor wij in de toekomst samen met de ovenleverancier nog beter kunnen sturen op optimale instellingen.
  • Begin 2020 wordt een nieuw proceswatersysteem in gebruik genomen, hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van restwarmte en vrije koeling waardoor de energiebehoefte fors zal dalen ten opzichte van het huidige systeem met conventionele verwarmers en koelers.
  • Pally moedigt het rijden van elektrische auto’s aan voor personeel met een lease auto. Daarnaast ligt er een sterke focus op het lokaal werven van medewerkers. Het merendeel van het personeel komt uit Utrecht en Nieuwegein.
  • Pally heeft allerhande maatregelen genomen in het bedrijf om energieverbruik verder te reduceren, denk hierbij onder meer aan: hitte- en zonwerend folie op de ramen, RC waarde 4 isolatie van de gehele chocolateer afdeling en het toepassen van automatische lichtsensoren waar mogelijk.
  • Door ons proces hebben wij geen rust en koeltijden van ons deeg zonder in te leveren op de kwaliteit van de producten, hierdoor wordt ten opzichte van onze concurrenten enorm bespaard op inzet van koeling, ruimte en personeel."