icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 14 mrt 2022

Stilte in Keulen en een ‘perfect storm’ in de zoetwaren

Een interessante tegenstelling. Op de ISM 2022 beurs in Keulen was het (te) rustig, terwijl in de zoetwarenindustrie een heuse ‘perfect storm’ woedt.

Bent u nog op de ISM 2022 beurs in Keulen geweest? Ik denk dat de meest bezoekers daar met gemengde gevoelens rondliepen, net als een groot aantal standhouders. Sommigen voelden zich – naar mijn mening terecht – een tikkeltje bekocht.

Lees meer in de column van Theo Heere

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Waar er normaal op de belangrijke beurs wel 40.000 mensen lopen, kon je er nu haast een kanon afschieten zonder iemand te raken. Er waren nu 15.000 bezoekers geregistreerd, waarvan er vermoedelijk niet meer dan 10.000 daadwerkelijk zijn geweest. De oplopende Omikron-besmettingen en verscherpte overheidsmaatregelen speelden de organisatie parten. Jammer dat de exposanten zich kort voor de beurs – met het oog op de corona-ontwikkeling – niet meer konden terugtrekken. Van de 1.100 betalende standhouders zag naar schatting een kwart zich gedwongen om kort voor de beurs alsnog thuis te blijven. Zij waren hun geld kwijt, zonder ook maar enige vorm van coulance van de organisatie.
 
Ik kan mij voorstellen dat veel exposanten zich door de weinig flexibele inschrijfvoorwaarden van de organisatie bekocht voelen. Wellicht is een gebaar in hun richting bij de volgende ISM-beurs op z’n plaats.
 
Het moet gezegd worden: de beurs verliep niet voor iedereen dramatisch. Sommige deelnemers waren juist heel goed te spreken over de resultaten van hun beursinvestering. Ze hebben prima zaken gedaan. Ook onze eigen VBZstand is redelijk bezocht (maar VBZ hoeft geen deals te sluiten), net als de borrel. Ik stel vast dat onze nieuwe samenwerking met Dutch Sweets Export Association, DSEA, een succes wordt.
 
Intussen woedt nog altijd een ‘perfect storm’ in de zoetwarenindustrie. Er bestaan tekorten aan zo ongeveer alles. Aan handen, bijvoorbeeld. Door het sneeuwbaleffect van de coronabesmettingen in veel gezinnen en door de verplichte quarantaine voor huisgenoten, is menige lijn in de fabrieken stil komen te vallen. Vervangers voor de thuisblijver zijn niet of nauwelijks te vinden, hoor ik bij onze leden. En het wás al zo lastig om überhaupt (met name in bepaalde regio’s) voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.
Ook grondstoffen en verpakkingen zijn moeilijk verkrijgbaar en ook nog eens schrikbarend in prijs gestegen, soms met tientallen procenten. Afnemers die onder deze omstandigheden een prijsstijging van eindproducten niet realistisch vinden, steken naar mijn mening hun hoofd in het zand.
 
Een dubbel gevoel hou ik over aan het Regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Daar wordt de suikertaks met zoveel woorden in genoemd. In eerste instantie gaat dit instrument – dat in andere landen niet werkt in het terugdringen van overgewicht, zoals ik vaak op deze plaats heb betoogd – ingezet worden op frisdrank, later op zoetwaren.

Bron: Consudel, maart 2022

 

Klik hier voor meer nieuwsberichten