Terugblik VBZ ledenexcursie Verstegen
Familiebedrijf Verstegen (1886) staat met beide benen in 2022
Met regelmaat organiseert VBZ ledenexcursies (met uitzondering van de Coronaperiode) om leden eens bij andere branches in de keuken te laten kijken. In dit geval min of meer letterlijk; de kruiden en specerijen van Verstegen in Rotterdam. Een groep van ruim 25 geïnteresseerden van zo’n 15 verschillende lid-bedrijven kwam op 6 juli aan de Industrieweg 161 in Rotterdam bijeen.
Familiebedrijf Verstegen stamt uit 1886, een compleet andere tijd dan de onze. Gastvrouw en prijswinnende Chief Sustainability Officer Marianne van Keep vertelde met groot enthousiasme hoe het bedrijf met zijn tijd is meegegaan en met zijn vooruitstrevende en diepgevoelde mvo-beleid ook jonge mensen in een hele krappe arbeidsmarkt aantrekt. Het bedrijf heeft inmiddels awards gewonnen voor zijn grondige en verre van standaard aanpak met blockchain, satellieten en andere noviteiten. Met nieuwste generatie CEO Michel Driessen aan het roer, zet het bedrijf vol in op duurzame ketens. Verstegen gaat uitdagingen bepaald niet uit de weg. Een bezoek aan Ambon (Indonesië) in de beginperiode van Michel Driessens aantreden inspireerde hem om grondig na te denken over wat hij met de onderneming wil bijdragen aan de wereld.
Verstegen levert zowel private label als onder eigen merk en aan industriële klanten. Marianne legt uit welke producten uit welke landen komen en verklaart de verschillen tussen bijvoorbeeld echte kaneel (verum) en cassia kaneel. Ook vertelt ze waarom nootmuskaat in Nederland altijd een wit laagje heeft, dat stamt nog uit de tijd van zeilschepen en oorlogsvoering om specerijen. De supply chain van de grondstoffen die Verstegen inkoopt, is best complex. Vaak is er een hele stoet aan tussenpersonen tussen boer en de inkoper van het bedrijf. Als je wilt sturen op (eisen aan) duurzaamheid en boeren beter wilt belonen ter stimulatie vraagt dat serieus aandacht. Indirect werkt Verstegen met zo’n 50.000 boeren samen. Om dat te behappen qua sustainability zet de onderneming moderne middelen als blockchain en geo-informatie (satellieten) in. Zo weten boeren beter wat hun land oplevert en kan meer gestuurd worden op betere bewerking van het land. Ook met behulp van moderne inzichten, zoals agroforestry. Partnerships en langdurige aanwezigheid blijken de sleutel tot succes, zo voorkom je terugval in oud gedrag. De aanpak van Verstegen, kijken naar return on sustainability in plaats van alleen naar return on investment, trekt jonge mensen aan. Een concept als true pricing (echte prijzen) gaat Verstegen ook niet uit de weg. Zelfs de CFO heet binnenkort anders bij het Rotterdamse familiebedrijf: Chief Value Officer (CVO).
Na Marianne’s enthousiaste en deskundige bijdrage wordt de groep opgesplitst in twee om onder leiding van twee zogeheten picoliers (kruidenexperts) het droge gedeelte van de fabriek te bezoeken. De heerlijke geur en aroma’s van vele soorten is onmiddellijk aanwezig zodra men in speciale kleding binnenstapt. Zoals de recepten bij de meeste leden bedrijfsgeheim zijn, geldt dat ook voor de geurige kruidenmixen van Verstegen. Medewerkers voegen ingrediënten samen die slechts genummerd zijn – en daarmee op dat moment anoniem voor hen – tot een bekende mix van de Rotterdamse onderneming. Het zelf malen en het mengproces zijn de sleutelfactoren van het succes van Verstegen. Dit is zeer belangrijk voor de versheid, zuiverheid en de uiteindelijke smaak. De hoeveelheden die uitgeleverd worden variëren sterk: van kleine zakjes voor verspakketten en de bekende witte potjes voor in het keukenkastje tot indrukwekkende Big Bags van zo’n 600 kilo voor zakelijke klanten. Met veel trots vertellen de picoliers over het productieproces en de specifieke maatregelen die je moet nemen in deze branche, zoals het voorkomen van een stofexplosie. Overal wordt op metaal gedetecteerd zodat er geen onwenselijke extra ‘ingrediënten’ bijkomen. De middag werd afgesloten met een fotomoment en een goodie bag met, uiteraard, geurige kruiden erin. Als het aan sommige bezoekers ligt, komt Marianne van Keep haar betoog over mvo ook eens bij hun bedrijven houden.

