icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 17 mrt 2022

Vanaf deze zomer betaald ouderschapsverlof

De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof waar jonge ouders vanaf 2 augustus aanstaande recht op hebben, gaat nu al omhoog van 50 naar 70 procent van het dagloon. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voorstel hiervoor naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op 2 augustus aanstaande treedt deze wet in werking en krijgen ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Hierdoor kunnen ouders in deze periode wennen aan de nieuwe situatie en bewust keuzes te maken over de verdeling tussen werk en privé, voor nu en later. De uitkering was aanvankelijk 50 procent van het dagloon. Door de uitkering te verhogen naar 70 procent, wil het kabinet het makkelijker maken het ouderschapsverlof op te nemen.

Ouders kunnen het betaald ouderschapsverlof aanvragen als zij negen weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Ouders geven bij hun werkgever aan dat ze gebruik willen maken van dit recht, werkgevers vragen vervolgens de uitkering aan bij UWV.

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar.

In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste zeven jaar van een kind. Als niet alle negen weken betaald verlof worden opgenomen in het eerste jaar kunnen deze worden toegevoegd aan de resterende 17 weken ouderschapsverlof. Deze weken zijn onbetaald. Het blijft net als in de huidige situatie voor werkgevers en werknemers wel mogelijk om daar aanvullende afspraken over te maken, bijvoorbeeld in de Cao.