icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Vastenmaand ramadan gaat 1 april van start

Dit jaar valt de ramadan ongeveer gelijk met de maand april. Niets eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang, pas na het late avondgebed gaan slapen en ruim voor zonsopgang opstaan om te eten. Dat kan gevolgen hebben voor het werk.

Voor vastende medewerkers kan dit een belastende periode zijn waarvan de gevolgen op de werkvloer merkbaar kunnen zijn. Niets eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang, pas na het late avondgebed gaan slapen en ruim voor zonsopgang opstaan om te eten kan gevolgen hebben bij het uitvoeren van werkzaamheden. Medewerkers die vasten kunnen sneller vermoeid raken. Wellicht hebben ze meer moeite om zich te concentreren. Ook ervaren ze soms meer stress of raken sneller geïrriteerd.

Als het dan ook nog een extra warme periode is en / of er extra (zwaar) werk verricht moet worden, is het zaak voor de werkgever/leidinggevende om waar nodig in onderling overleg extra aandacht te geven aan veilige en goede arbeidsomstandigheden voor vastende medewerkers.

Overigens, voor zieke of kwetsbare mensen wordt een uitzondering gemaakt tijdens de ramadan.  Ook vrouwen die zwanger zijn, menstrueren of borstvoeding geven hoeven niet te vasten.