icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 20 jun 2023

Verplichte opleiding voor werken met PUR

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd.

In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 23 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben. U kunt dit ook al terugvinden op het etiket van de producten waar het over gaat die onlangs zijn ingekocht. Naast de bekende PUR-schuimbusjes kan het ook gaan om lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten. Dit geldt ook voor tweecomponenten PUR-schuim. Diisocynaten komen in meerdere zoetwarenbedrijven voor, bijvoorbeeld in werkplaatsen van de technische dienst. Een goede registratie van gevaarlijke stoffen geeft inzicht welke stoffen in het bedrijf deze diisocyanaten bevatten.

De Europese vereniging van producenten van diisocyanaten, is verantwoordelijk gesteld voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Ze doen dit via een speciaal ontwikkelde website waarop u de relevante trainingen kunt vinden.

Voor vragen over de verplichte trainingen kunt u het beste contact opnemen met uw leverancier. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Zo kunt u inschatten wat de impact is voor uw bedrijf en hoe u aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat:

  • De opleiding met goed gevolg moet worden afgelegd om met diisocyanaten te mogen blijven werken;
  • De werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
  • De opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid of op website van de verenigde producenten. U kunt ook uw eigen leveranciers benaderen voor meer informatie.