icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 11 mrt 2021

Versoepeling Britse grenscontroles

Nieuwsblad.be, 7 maart 2021: De Britse overheid is van plan grenscontroles op o.a. voedsel te versoepelen, uit vrees dat ze de handel verder zullen schaden en dat het zou kunnen leiden tot ernstige voedseltekorten in de supermarkten.

Klik hier om het nieuwsbericht van Nieuwsblad.be te lezen.

Dat heeft de Britse krant The Observer vernomen uit meerdere bronnen. De nieuwe Brexit-minister, onder premier Boris Johnson, Lord Frost, overweegt om vanaf 1 april “lichtere” controles op import toe te staan.

Hij is ook van plan alle douanecontroles, waaronder ook fysieke controles, op 1 juli, terug te schroeven.

Frost wil zijn plan koste wat het kost in dienen, nu is gebleken dat de Brexit de handel met de EU zwaar heeft getroffen. Dat zou betekenen dat invoer wordt toegestaan, zelfs als er administratieve fouten worden gemaakt door Europese bedrijven.

Een grote zorg is immers dat vertragingen als gevolg van controles voedseltekorten kunnen veroorzaken.

Een bron in Downing Street bevestigde eerder al dat Frost opdracht had gegeven “de dienstregeling te herzien om ervoor te zorgen dat we het bedrijfsleven geen onnodige lasten opleggen”, maar voegde eraan toe dat het “te vroeg was en er nog geen beslissingen zijn genomen”.

Bron: Nieuwsblad.be, 7 maart 2021