icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 17 mrt 2022

Verzeker u tegen cybercrime

Georganiseerde groepen cybercriminelen bedenken steeds slimmere manieren om data te verkrijgen, data te blokkeren of het aanvallen van uw computersystemen. Wellicht is het nu de tijd om cybersecurity op de agenda te zetten en om preventieve maatregelen te treffen. Hoe pakt u dat aan? Oftewel, hoe zorgt u voor een goede cyberstrategie?

Sommige dingen, die we als onaangenaam ervaren zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Denk aan de oorlog in Oekraïne of de problemen rondom ons klimaat en stikstof. Het geldt zeker ook voor cyber-aanvallen.

We hebben onze gebouwen steeds beter beveiligd tegen brand, inbraak of waterschade. Er bestaan speciale normen voor het in kaart brengen van veilige elektra binnen onze gebouwen (denk aan Scope 10 of NEN 3140). En dat is zeker goed! Het is goed dat we daarover met elkaar nadenken om eventuele schade zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken.

Echter, voor een cyberaanval komt een crimineel de deur niet meer uit en zelfs de grens niet meer over. En voorbeelden zijn niet meer van de lucht! Vrijwel dagelijks lezen we in het nieuws over cyberaanvallen bij grote en kleinere ondernemingen, ziekenhuizen of scholen. Er zijn zelfs bedrijven (denk aan het oosten van Europa), die daarvan hun corebusiness hebben gemaakt: Het gijzelen van bestanden, losgeld vragen en daarmee hun geld verdienen. Uw onderneming loopt dat risico zeker ook, hoe goed u ook beveiligd bent. Het risico van een cyberaanval is inmiddels tientallen malen hoger dan dat uw onderneming te maken krijgt met een brand. Deskundigen zeggen dan ook: Het is inmiddels niet meer de vraag óf u het slachtoffer wordt van cybercrime, maar wannéér!

Waar moeten we aan denken? Het gijzelen van uw vitale bestanden denk het bijhouden van de grondstoffen voorraad, het openbaar maken van de persoonsgegevens van uw personeel andere derden, het inbreken op uw systemen waarin men de recepten kan wijzigen (of daarmee dreigt) waardoor u op de knieën zult moeten en de afkoopsom moet overboeken. Dat gaat dan meteen over vele tonnen (in euro’s welteverstaan)!. Er zijn gevallen bekend waarbij een onderneming faillissement moest aanvragen, omdat die last niet te dragen was. Denkt u overigens zeker ook aan de imagoschade die uw onderneming lijdt als gevolg van een cyberaanval.
En een cyberaanval gaat in het geniep: Een mailtje komt binnen en een (ogenschijnlijk) bevriende relatie (waarmee u of uw personeel vrijwel dagelijks mailt) vraagt u te klikken op een link. En het kwaad is geschied.

Moeten we nu panisch gaan worden? Nee dat niet. Moeten we gezond alert zijn? Ja, dat zeker wel! Hoe kunt u nu het beste te werk gaan? Daarvoor zijn twee zaken van belang.
Allereerst is het zaak om binnen uw onderneming te toetsen, of uw personeel bijvoorbeeld een dergelijk mailtje zou herkennen. Er zijn bedrijven die u daarin kunnen begeleiden. Een groot probleem is de menselijke schil en daarmee tegelijkertijd de menselijke onschuld. Onderzoek daarnaast hoe het gesteld is met toegangen en wachtwoorden, firewalls en antivirus software. Hiermee kunt u echt een slag maken!

Maar dan bent u er nog niet. Ook al is uw pand of uw auto nog zo goed beveiligd, u bent waarschijnlijk toch verzekerd tegen calamiteiten. Het is daarom zeker aan te raden om het afsluiten van een cyberverzekering in overweging te nemen. Neem hierover eens contact op met uw adviseur en laat u informeren naar de mogelijkheden. Uiteraard kunt u ook contact met John Mak, adviseur VOOGT BV (j.mak@voogt.nl) opnemen.

De auteur John Mak (1967) is sinds 1992 adviseur bij VOOGT BV te Gouda. John adviseert ondernemingen op gebied van risicobeheersing en verzekeringen. Hij verzorgt o.a. het collectieve zorgcontract van VBZ bij Zilveren Kruis. Voor contact of feedback is hij bereikbaar via zijn e-mail j.mak@voogt.nl. Onze primaire doelstelling met dit artikel is het verschaffen van informatie. Er is dus geen direct commercieel doel. Wij vermelden zijn e-mailadres omdat wij ons kunnen voorstellen dat zijn artikel vragen bij u oproept.