icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 08 okt 2020

Voedingsindustrie zet in op zelf testen personeel op corona

Steeds meer voedingsmiddelenproducenten willen personeel zelf kunnen testen op corona. Met eigen sneltesten of in sommige gevallen eigen teststraten in huis, is er vlotter een uitslag en kan personeel sneller weer terug aan het werk in de productie dan dat er gewacht wordt op een uitslag via de GGD. VMT sprak enkele aanbieders van oplossingen.

Veel voedingsmiddelenbedrijven, waarbij met name bedrijven in de verse en gekoelde productie, zijn volop bezig met het verkrijgen van eigen coronatesten. Door eigen teststraten op te zetten kan personeel sneller getest worden. Op deze manier kunnen werknemers – wanneer zij geen corona hebben – sneller weer aan het werk.

Eurofins

Eerder dit jaar kwam Eurofins al met de ‘totaaloplossing’ SAFER@WORK. Met dit programma helpen experts van Eurofins bedrijven om een veilige en hygiënische werkomgeving te creëren. Dit bieden zij aan bij meerdere branches, waaronder de voedingsmiddelenindustrie. Onderdeel van dit programma is het uitvoeren van coronatesten bij het personeel. Voor deze testen maakt Eurofins gebruik van eigen teststraten en laboratoria.

“Wij hebben met SAFER@WORK een programma ontwikkeld dat alle facetten van bestrijding van het coronavirus beslaat,” vertelt Inez Sinia, manager marketing & communicatie bij Eurofins, wat volgens Eurofins de meerwaarde is van deze coronatest. “Onze opdrachtgevers hebben soms al een stevig beleid staan qua veiligheid en hygiëne. Zij kopen in zo’n geval een onderdeel van dit programma in. Dit hangt af van de specifieke vraag van het bedrijf,” voegt Sinia toe.

R-Biopharm en Bosch

R-Biopharm heeft samen met Bosch een coronasneltest ontwikkeld die binnen 39 minuten een uitslag geeft. Michael Fijnenberg, director sales bij R-Biopharm, vertelt in het kort meer over de coronasneltest: “Polymerase Chain Reaction (PCR) tests worden veel gebruikt. Bij zo’n test kijk je naar het RNA van het pathogeen en dat wordt in een laboratorium onderzocht.”

“Bosch heeft een apparaat ontwikkeld: de Vivalytic. Deze doet het werk wat normaal in een laboratorium wordt gedaan,” vertelt Fijnenberg verder. “Het concept is van Bosch, R-Biopharm levert de inhoud. Wij ontwikkelen de testen en die sturen we vervolgens naar Bosch. Zij verwerken onze testen in de cartridges. De Vivalytic kan deze cartridges aflezen.”

De Vivalytic van Bosch test niet alleen op corona, maar kan ook meten of iemand besmet is met een ander pathogeen, zoals MRSA. De Vivalytic kost €30.000, exclusief cartridges. De prijzen van de cartridges variëren van €30 tot €150, afhankelijk van welke test er wordt gebruikt.

Sensitest

Het bedrijf Sensitest heeft een antigen sneltest voor corona ontwikkeld die binnen 15 minuten een uitslag geeft. “De testen zijn betrouwbaar en kunnen in de eerste 7 dagen van de ziekteverschijnselen het virus razendsnel aantonen. Voor het uitlezen van de test is geen dure laboratoriumapparatuur nodig, de test geeft zelf de uitslag weer,” meldt Sensitest over haar product.

“Het uitvoeren van de sneltest voor covid-19 is geen hogere wiskunde. Het is gemakkelijk thuis of op het werk uit te voeren”, zegt Robert Das, directeur van Sensitest Nederland. Echter, door een beperking in de wet, zijn nieuwe coronasneltesten momenteel alleen beschikbaar voor zorgprofessionals.

Door de beperking in de wet levert Sensitest nu alleen aan artsen, deze groep zien zij graag groeien. “Wanneer de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de huidige wet over coronasneltesten tijdelijk buiten werking stelt, kan elke Nederlander zo’n test kopen,” aldus Das.

Lees hier het VMT artikel.

Bron: VMT, 5 oktober 2020