icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 09 feb 2021

We moeten nog even door – hopend op licht in de tunnel

En zo zitten we in februari 2021 nog volop in het Covid-19 tijdperk. Het optimisme van even terug – ‘als de vaccins komen, gaan we licht zien’ – heeft plaatsgemaakt voor een ongemakkelijk gevoel en onzekerheid: hoe lang gaat dit nog duren en welke impact gaan de bedrijven in onze branche voelen? Zeker is dat we nog even door moeten.
 

Theo Heere, directeur VBZ
Theo Heere, directeur VBZ

Intussen ben ik zelf na anderhalve week van flinke griepklachten bijna door mijn eigen Covid-19 episode heen. Ik kijk uit naar een periode waarin ik mij over besmetting even geen zorgen hoef te maken. Immuniteit geeft een zekere mate van vrijheid, die ik overigens iedereen dit jaar toewens, maar dan wel door vaccinatie.
 
Als ik kijk naar de grootste impact van de problemen van deze tijd, dan zie ik allereerst de bedrijven die (groten)deels afhankelijk zijn van de out-of-home markt. Het was voor deze bedrijven al niet makkelijk en de avondklok zal hun positie nog lastiger maken.
 
Zo’n avondklok is voor de productie-afdelingen van onze leden best problematisch, maar omdat we een ‘vitale industrie’ zijn, is ontheffing mogelijk voor mensen die ’s avonds en ‘s nachts in shifts werken. Dat gaat wel gepaard met enige administratieve rompslomp – om ontheffing aan te vragen moeten formulieren worden ingevuld. Intussen zullen we voorlopig nog even moeten leven met de maatregelen. Ik vermoed dat we niet eerder dan na de zomer iets gaan merken van de vaccinatie, die wat mij betreft best in een hoger tempo mag worden uitgevoerd. Het is – met zomerweer en met het naleven van de voorschriften – hét instrument dat ons uit de crisis kan leiden! Laten we hopen dat we in het voorjaar snel naar buiten kunnen om bij de horeca op het terras te zitten. En wat zullen we die horeca dan weer enorm gaan waarderen!
 
Het is niet alleen Covid-19 dat ons bezighoudt. Het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zie ik als hoopgevend. We hebben een periode achter de rug waarin nieuwe importheffingen werden ingevoerd, vaak met strafheffingen aan de andere zijde van de oceaan als reactie. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat de koekexport vanuit Europa naar de VS zwaar werd belast en dat aan onze kant cranberries een invoerheffing kregen van 25 procent.
Ik hoop dat met Joe Biden een periode komt van normalisatie, waarin de vijandige houding plaats maakt voor samenwerking. Voor begrip voor elkaars situatie, waarvan onder vorige presidenten veel meer sprake was. Een nieuwe man in het Witte Huis, dat biedt wat mij betreft perspectief!
Onze industrie zal zich in de komende tijd moeten richten op het vervolg van het Preventieakkoord. Wij blijven onze rol spelen in het bevorderen van de gezondheid van Nederland, met name door te werken aan het veranderen van overmatige consumptiepatronen en het terugdringen van overgewicht. Als half februari meetresultaten van onze inspanningen voor het Preventieakkoord bekend zijn, weten we in hoeverre onze merkfabrikanten conform de afspraken hebben geopereerd. Dan kunnen we nadenken over volgende ontwikkelingen. Daarbij zal ongetwijfeld Nutri-Score een rol gaan spelen, alsmede het akkoord Productverbetering waarbij fabrikanten vrijwillig meewerken aan afspraken over suiker, zout, vet en portiegrootte.
 
Bij alles wat ons de komende tijd bezighoudt, zullen we het helaas zonder Hans de Boer moeten doen. We zullen Hans, die VBZ onder meer heeft ondersteund bij onze problemen met het ODE-dossier, missen. Om wie hij was. Om zijn onconventionele aanpak. Om zijn bijzondere humor. En om zijn ongekende doorzettingsvermogen.
 
Volgende keer: verkiezingen!

Klik hier om de Consudel column te downloaden.

Bron: Consudel, editie januari-februari 2021