icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding
Nieuws 08 okt 2020

Werkplek blijkt belangrijke besmettingshaard corona

In het licht van de meest recente cijfers is het begrijpelijk dat het kabinet dringend adviseert thuis te werken als dat mogelijk is. De werksituatie staat op de tweede plek van locaties waar mensen een coronabesmetting oplopen.

Onder de kabinetsmaatregelen om de groei van coronabesmettingen in te dammen, valt ook de maatregel dat thuiswerken voorlopig de norm is. Dat is een begrijpelijke aanpak, gezien de locaties waar de meeste besmettingen plaatsvinden. Het RIVM en de GGD’s houden die locaties bij. Het werk stond al hoog op de ranglijst, maar het aantal besmettingen via het werk blijkt de afgelopen periode nog te zijn toegenomen. Van de besmettingen waarvan de bron bekend is, blijkt ruim 11% daar te zijn opgedaan. Dit laten de meest recente cijfers zien. De werksituatie staat daarmee op de tweede plaats, na de thuissituatie. De officiële top vijf van het RIVM ziet er als volgt uit:  

  • Thuissituatie  -  55,8%
  • Werksituatie  -  11,1%
  • Overige familie  -  9,1%
  • Vrijetijdsbesteding (sport)  -  5,7%
  • Horeca  -  5,6%

Beschermende maatregelen treffen

Als er bij een bedrijf een besmetting optreedt, kan het twee weken gesloten worden. Dat is dus een stok achter de deur voor werkgevers om goede beschermende maatregelen te treffen en ook te handhaven. Werknemers kunnen bij Inspectie SZW onveilige coronasituaties op het werk melden, en de Inspectie kreeg tot 12 september ruim 3.500 klachten binnen over dergelijke situaties op de werkvloer. Daarbij gaat het vooral om onvoldoende afstand houden of over collega’s die ondanks corona-achtige klachten toch naar het werk komen en niet door de werkgever worden teruggestuurd. Dit zou vooral spelen in de sectoren detailhandel, horeca en recreatie.

Lees hier het nieuwsbericht op de website van RendementOnline.

Bron: RendementOnline, 29 september 2020