Workshop Praktijkbegeleiders: juist in periode van arbeidskrapte
Nienke Opsteeg: een kennismaking
De workshop Praktijkbegeleiders wordt gegeven door Nienke Opsteeg, een goede bekende van veel bedrijven. Nienke is sinds drieënhalf jaar werkzaam als zelfstandig opleidingsadviseur vanuit? haar bedrijf OP-HRD. Daarvoor was zij lange tijd in dienst bij de SOL; Stichting Opleidingsfonds Levensmiddelenindustrie. De SOL heeft als doel het bevorderen van de leercultuur in de levensmiddelenindustrie. Door het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt de hele sector versterkt.
“Juist in deze periode van krapte ligt veel nadruk op de instroom van medewerkers in de bedrijven, want medewerkers zijn het kapitaal van het bedrijf”, verklaart Nienke.

Vanuit haar kennis en ervaring als levensmiddelentechnoloog en opleidingskundige beheert Nienke twee online leeromgevingen binnen de SOL, namelijk Zoetwaren online en de Zuivelacademie. Voor VBZ denkt zij mee over trainingen en opleidingen voor de branche. Daarnaast is zij als zzp’er werkzaam als interim opleidingscoördinator bij individuele levensmiddelenbedrijven.
Doel Praktijkbegeleiders
Nienke vertelt dat de workshop Praktijkbegeleiders is opgezet om bedrijven in de zoetwarensector meer mogelijkheden te geven aan de slag te gaan met het begeleiden van opleidingstrajecten en het inwerken van collega’s. Vragen als: “Hoe werk je een collega goed in?” en “Hoe begeleid je iemand die een opleiding of training volgt?” komen hierbij aan bod. In de basis is de workshop gericht op productiemedewerkers of teamleiders die veel kennis van en ervaring hebben met het productieproces, maar minder van opleiden. Nienke benadrukt dat het bij inwerken en opleiden van belang is dat je aansluit bij het niveau en de manier van leren van de collega. “Je geeft de deelnemer handvatten om bewuster aan de slag te gaan met het overdragen van kennis. Sociale vaardigheden zijn hierin heel belangrijk.”
Praktische en interactieve bijeenkomsten
Nienke schetst dat de cursus is ingericht met twee feitelijke bijeenkomsten van ieder vier uur op respectievelijk vrijdag 11 en vrijdag 18 november. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt duidelijk gemaakt wat leren eigenlijk is en hoe mensen leren en tijdens de tweede bijeenkomst gaat het vooral over sociale vaardigheden, zoals feedback en communicatie.
De dagdelen zijn vooral praktisch met de nadruk op praktijkopdrachten, filmpjes en veel interactie tussen de deelnemers.
Kennis direct te implementeren
Nienke benadrukt dat aan het einde van de workshop de praktijkbegeleiders met kennis van zaken aan de slag kunnen met het inwerken en begeleiden van (nieuwe) collega’s. Bovendien ontvangen ze een bewijs van deelname. Aan de bijeenkomst zijn voor de bedrijven geen kosten verbonden.
Deelnemers
“Het is niet altijd van te voren te zeggen hoe de bijeenkomst Praktijkbegeleiders exact vormgegeven gaat worden”, zo stelt Nienke. Dat is mede afhankelijk van de uiteindelijke locatie. De ervaring leert dat het neerkomt op twee varianten:
- Inhouse bij een bedrijf met uitsluitend deelnemers uit het eigen bedrijf;
- Bij een bedrijf dat meerdere deelnemers heeft, haken nog een paar individuele medewerkers van andere bedrijven aan.
Uiteindelijk worden de precieze tijden en de locatie vastgesteld op basis van de reisafstand van de belangstellenden. “Het maximaal aantal deelnemers ligt rond de tien”, geeft Nienke aan.
Meer over de Workshop d.d. 11 en 18 november 2022
SOL en VBZ organiseren op vrijdag 11 en vrijdag 18 november de laatste ‘Workshop Praktijkbegeleiders’ van dit jaar in twee dagdelen: een workshop voor medewerkers van zoetwarenbedrijven in de zoetwarensector. Speciaal voor diegenen die collega’s inwerken en hen begeleiden bij het volgen van passende opleidingen. Wilt u zich aanmelden? Dit kan via vbz@vbz.nl.
Aan de bijeenkomst zijn voor de bedrijven geen kosten verbonden. Kosteloos geldt voor alle bedrijven.
- Wanneer : De workshop bestaat uit twee dagdelen; een dagdeel op 11 en een dagdeel op 18 november
- Docent : Nienke Opsteeg van SOL
- Programma : de workshop Praktijkbegeleiders is opgezet om bedrijven in de zoetwarensector meer mogelijkheden te geven aan de slag te gaan met het begeleiden van opleidingstrajecten en het inwerken van collega’s. Vragen als: “Hoe werk je een collega goed in?” en “Hoe begeleid je iemand die een training of opleiding volgt?” komen hierbij aan bod.
Precieze tijden en de locatie worden vastgesteld op basis van de reisafstand van de belangstellenden. Meld je daarom gewoon aan!