icon-file icon-email icon-link icon-avatar icon-download icon-folder icon-next icon-phone icon-right-arrow icon-settings icon-team close icon-linkedin icon-twitter icon-appel-met-liniaal icon-hand-met-plantje icon-wereldbol icon-handdruk icon-megafoon icon-persoon-met-tandwiel icon-cookie icon-label open icon-search handleiding

Zo goed als zeker invoering verscherpte inreismaatregelen door en voor Duitsland

Duitsland neemt a.s. zondag zo goed als zeker het besluit om Nederland te plaatsen op de lijst van zogeheten hoogincidentiegebieden in verband met het stijgend aantal corona-besmettingen. Aangescherpte inreismaatregelen zullen dan gaan gelden vanaf dinsdag 6 april om 00.01 uur. Deelstaten kunnen een nadere invulling geven aan federale besluiten.

Bron: FNLI 2 april 2021

In het kort

  • Zo goed als zeker m.i.v. 6 april a.s. om 00.01 uur verscherpte maatregelen voor inreizigers naar Duitsland en Nederlandse en Duitse grenswerkers. Bondsregering Duitsland besluit daarover a.s. zondag.
  • Maatregelen: verplichte inreismelding, negatief testresultaat en quarantaineverplichting voor alle inreizigers.
  • Uitzondering voor reizigers op doorreis en/of voor vervoer van goederen of personen, waarbij korter dan 48 uur in Duitsland.

Meldings-, test- en quarantaineverplichting

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hield over de verwachte maatregelen vanmiddag een online briefing voor brancheorganisaties en bedrijven. Deze zullen behelsen:

  • Verplichte inreismelding indien men langer dan 24 uur in Duitsland verblijft. Online registreren via www.einreiseanmelding.de (dit mag ook in Duitsland gebeuren). Voor forenzen (grenswerkers, studenten, scholieren) die dagelijks heen en weer reizen is 1x per week aanmelden voldoende.
  • Men moet te allen tijden een negatief testresultaat kunnen tonen; het testcertificaat mag niet ouder zijn dan maximaal 48 uur oud. Van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen is bekend dat zij een maximale geldigheidsduur van 72 uur zullen hanteren.
  • Geaccepteerde testen/certificaten zijn PCR, sneltest en onder toezicht van werkgever uitgevoerde zelftest. Het is nog niet bekend hoe men in geval van een zelftest aan het juiste certificaat komt (werkgever mag immers niet registreren o.i.d.)!
  • De certificaten moeten in de Engelse, Franse of Duitse taal zijn en mogen digitaal getoond kunnen worden.

Inreizigers moeten 10 dagen in quarantaine, dit is met negatieve test na 5 dagen te beëindigen. Dit laatste geldt niet voor Nedersaksen!

Uitzonderingen op meldings-, test- en quarantaineverplichting

De geschetste maatregelen gelden niet in geval van vervoer van goederen of personen, waarbij men korter dan 48 uur in Duitsland is. Voor Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen geldt 72 uur. Ook gelden de maatregelen niet wanneer men op doorreis is (mits binnen 48 uur resp. 72 uur).

Voor grenswerkers, studenten en scholieren geldt een uitzondering op de quarantaine verplichting. Zij dienen wel een negatief testcertificaat te hebben, niet ouder dan 48 resp. 72 uur (testen mag op school of bij werkgever) en de verplichte inreismelding mag 1x per week plaatsvinden.

De maatregelen gelden alleen wanneer men Duitsland in reist vanuit Nederland. Naar Duitsland reizen om van daaruit te vliegen wordt gezien als ‘op doorreis’

Goed om in de gaten te houden

Er komt volgende week (als de maatregelen eenmaal van kracht zijn) nogmaals een vragenuurtje met het Ministerie van EZK. Wij zullen u daarover tijdig informeren.

Meer informatie

Als u vragen of opmerkingen heeft, neem dan contact op met Eva Koopman FNLI.

Met vriendelijke groet,

Cees-Jan Adema

Directeur FNLI